Mynář a další fakta k firmičce z barabizny: Přibývá to

19.07.2017 7:42

Stopy firmy, za kterou v Kyrgyzstánu lobboval kancléř prezidenta Vratislav Mynář, vedou podle Lidových novin „k Mordoru“. Tím je míněno seskupení firem kolem kdysi velmi vlivného pražského podnikatele Ivo Rittiga a jeho dvorní advokátní kanceláře MSB Legal (dříve Šachta & Partners). A temné seskupení má zahrnovat i lidi z kauzy Oleo Chemical, která je nyní před soudem – jako vlajková loď státní zástupkyně Lenky Bradáčové.

Mynář a další fakta k firmičce z barabizny: Přibývá to
Foto: prezident.kg
Popisek: Kyrgyzský prezident Atambajev s majitelem firmy Liglass Trading CZ Michaelem Smelíkem

Doposud je známo, že šéf kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář lobboval u vlády Kyrgyzstánu za českou firmu Liglass Trading CZ, aby v této zemi získala miliardovou zakázku na stavbu vodních elektráren. Danou firmu přitom v oboru nikdo nezná, dokonce ani firmy, o kterých na svém webu tvrdila, že s nimi úzce spolupracuje. Když novináři pátrali v sídle firmy, objevili rozpadlou ruinu předválečné fabriky u Železného Brodu.

Známý investigativec Lidových novin Ondřej Koutník však ve středu na titulní stránce deníku prezentoval svá odhalení, že podivná firma je napojena na špičky českého podsvětí. Konkrétně volil v titulku slovo „Mordor“, neboť tak se prý přezdívá mrakodrapu v Nových Butovicích, odkud řídí své aktivity advokáti z kanceláře MSB Legal. Toto napojení je prý zcela jednoznačné, neboť firma Liglass Trading CZ má doručovací adresu přímo v budově označované jako „Mordor“.

Anketa

Myslíte, že sněmovní volby dopadnou tak, jak si přejete?

25%
75%
hlasovalo: 2486 lidí

Nejde však prý jen o adresu. Jde také o pozoruhodnou historii firmy Liglass a. s., která v minulosti Liglass Trading CZ vlastnila a nyní je v konkurzu, přičemž po ní zbyly milionové dluhy. Ve firmě přitom figuroval stejný Michael Smelík, který nyní vystupuje za Liglass Trading CZ.

„Původní“ Liglass vznikl v roce 1996 a figuroval v něm i Kamil Jirounek, zakladatel firmy Oleo Chemical, odsouzený – a nedávno Nejvyšším soudem propuštěný – v kauze padělání směnek a souzený i pro údajné tunelování firmy, přičemž v kauze s ním na lavici obžalovaných sedí i Ivo Rittig a David Michal, nejznámější tvář již zmíněné advokátní kanceláře MSB Legal. Figurovat v ní měl i jistý František Koch, vyšetřovaný kvůli krachu Ekoagrobanky v devadesátých letech.

Od roku 2002 pak v dozorčí rady firmy přímo působil advokát David Michal. V té době už ve firmě figuroval i Michael Smelík. V letech 2004 až 2007 firma Liglass a. s. vlastnila firmu Liglass Trading a. s., která se později osamostatnila. V roce 2012 byla mateřská firma poslána do konkurzu a Smelík přesunul své aktivity do „dceřinné“ firmy. Kromě toho šéfuje Česko- kyrgyzské obchodní komoře, která sídlí v Praze ve stejném domě jako několik firem Drahomíra Šachty, zakladatele neblaze proslulé advokátní kanceláře (původně, než se s Michalem a spol. rozešel, nesla jméno Šachta & Partners).

Firma tvrdí, že v České republice realizovala množství zakázek v oblasti hydroenergetiky, na webu se odkazuje na reference od společností, jako je ČEZ nebo Povodí Labe. Ty vesměs popírají, že by pro ně firma cokoliv dělala, pouze Povodí Labe připustilo, že má s firmou jednu konzultační smlouvu, ovšem ke konkrétní spolupráci na nějaké zakázce nikdy nedošlo. Podivné „reference“ během posledních dní navíc firma ze svého webu stáhla.

Kancléř Vratislav Mynář, který psal kyrgyzské vládě doporučující dopis, jakékoliv kontakty na „Mordor“ kolem Ivo Rittiga odmítá a nechápe ani rozruch kolem celého případu. „Stejně jako Ministerstvo průmyslu a obchodu jsem podpořil českou firmu,“ říká. Samotný Ivo Rittig Lidovým novinám vzkázal, že jejich dotaz je pravděpodobně výsledkem velkého vedra.

Lidové noviny přidaly spekulaci, že Mynář má být na Rittiga napojen více, než se všeobecně tuší. Před dvěma lety mu prý položili dotaz, zda se s Rittigem setkal, a odpovědi se novináři nedočkali.

Evropské hodnoty: Je to bílý kůň. Stojí za tím Rusové

I přesto mají někteří o Mynářově roli jasno. Například Roman Máca, spolupracovník Jakuba Jandy ze spolku Evropské hodnoty a sledovacího projektu Kremlin Watch. Máca svůj text uvedl citátem Andreje Babiše před studenty, kterým komentoval hradní sestavu: „Zeman má kolem sebe zmrdy, Nejedlého a Mynáře, kteří dělají byznys na jeho hlavu – Kellner, Čína a tak,“ mělo zaznít na debatě.

Pak se pohrabal v obchodním rejstříku a ironicky poznamenal, že činnost typu broušení šperkového kamene, kterou měla firma provádět, je skutečně zásadní pro stavby hydroelektráren, následně shrnul, co už o případu zjistili další novináři, a vysmál se chatrné angličtině, kterou kancléř Mynář doporučení napsal. Pak připomněl, že Mynář tvrdil, že si firmu před doporučením nechal prověřit u Ministerstva průmyslu a obchodu, což ale úředníci obratem popřeli. A nakonec se Jandův spolupracovník vysmál prohlášení Mynáře, že z věci nemá žádný osobní prospěch.

CELÝ BLOG ZDE

„Tedy Vráťa píše jménem KPR doporučující dopis o značně pofidérní firmě, s jejímiž zástupci nikdy ani nemluvil a obrátili se na něj pouze písemně, a nemá z toho samozřejmě žádný prospěch,“ píše.

A pak se pouští do spekulací. Zakázku na výstavbu kaskády hydroelektráren v Kyrgyzstánu získala již v roce 2010 firma z Ruska. V roce 2015 však kyrgyzská strana od smlouvy odstoupila. Rusové však prý do projektu vložili již 37 milionů dolarů a určitě stojí o to, aby v zakázce dál pokračovali.

Proto Máca spekuluje, že využili svých českých kontaktů, třeba na hradního poradce Martina Nejedlého, a vytvořili českého „bílého koně“, který by vyhrál veřejnou soutěž, a zakázku by za něj dál realizovali Rusové.

Ještě rázněji celou kauzu rozsekl novinář z Reflexu Luděk Staněk. Ten se na svém facebooku podivil, že na Mynářovi ještě neklečí zakuklenci z protimafiánského policejního útvaru, a při té příležitosti jej nazval „zmrdem“.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

životní úroveň

Dobrý den, pane Juchelko. Zajímá mě jedna věc. máte nějaký plán, jak zvýšit životní úroveň občanů ČR?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…