...a pak jsem se probudil. Jan Rejžek sepsal něco nevídaného o Havlovi, Klausovi a Zemanovi

13.08.2015 11:36

Horké letní noci nedají spát filmovému a hudebnímu kritikovi Janu Rejžkovi. A když už konečně zabere, zdají se mu pozoruhodné fantasmagorické sny. O obsah toho posledního se Rejžek podělil se čtenáři Lidových novin.

...a pak jsem se probudil. Jan Rejžek sepsal něco nevídaného o Havlovi, Klausovi a Zemanovi
Foto: Martin Kovář
Popisek: Jan Rejžek

„Ani usnout v tomhle vedru člověk nemůže. Když jsem o svatovavřinecké noci konečně zabral, zdál se mi horečný fantasmagorický sen, v němž se prolnulo ledacos aktuálního i dávného,“ píše Rejžek ve svém pravidelném příspěvku na stránkách Lidových novin.

Kritik vypráví, že se podíval zpátky do minulosti – do 20. srpna 1968. „Národ, ukolébaný pražským jarem, sladce spí. Zatímco se jistý Václav Havel zbaběle skrývá kdesi v Liberci, jediný, kdo oka nezamhouřil, byl třiadvacetiletý student Národohospodářské fakulty a čerstvý člen KSČ Miloš Zeman,“ představuje Rejžek hlavní postavy svého snu.

Když Zeman zaslechl podezřelý hukot letadel a dunění tanků, vyběhl v rozhalence, postavil se zpříma prvnímu obrněnému vozidlu a hřímal: „Má první věta zní: Nikdo vás sem nezval! Druhá věta: Když už tady jste, musíte respektovat naše pravidla, jako když my přijedeme do vaší země! Třetí věta: Když se vám to nelíbí, běžte pryč!“ Paroduje Rejžek slova prezidenta Zemana o migrantech.

Kritikův sen pokračoval ruským tankistou, který vykoukl ze svého stroje a odhodlaný mladíkův zjev ho tak vylekal, že se okamžitě spojil s kremelským vedením. To volalo horkou linkou hlavnímu veliteli Varšavské smlouvy maršálu Ivanu Jakubovskému, jenž na mimořádné poradě sebekriticky uznal, že se spletl a že v Československu o hordy nájezdníků z Východu nikdo nestojí.

V téže chvíli svolal mimořádnou tiskovou konferenci sedmadvacetiletý úředník Ekonomického ústavu ČSAV Václav Klaus, který Leonidu Brežněvovi vmetl do tváře: „Evropa má jednoznačně říci, že žádní svévolně přicházející Asiati ne, a má udělat všechna opatření na hranicích, aby sem nepřicházeli.“ Paroduje Rejžek pro změnu slova, která pronesl o uprchlících Václav Klaus.

Rozuzlení snu se však Rejžek nedočkal. „Víte, jak to chodí ve snech. V nejnapínavějším okamžiku, kdy jsem si říkal, jak se bude historie naší země dál vyvíjet, když k žádné okupaci díky srdnatému Zemanovi a Klausovi nedošlo, jsem se probudil…“ konstatuje hudební a filmový kritik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…