1016 Kč v řiti, průměrný důchodče. Co Jurečka nesdělil. Je zle

17.05.2023 9:37 | Ze sítí

Fialova vláda okradla důchodce o tisíce korun a v ministerské kalkulačce to lidem Jurečka nesdělil, poukazuje bývalý ministr práce a sociálních věcí a místopředseda Senátu za ČSSD Zdeněk Škromach. A doporučuje každému, ať si na důchodové kalkulačce spočítá, kolik měl dostat přidáno podle původního valorizačního vzorce a kolik podle Jurečkovy novinky. Průměrný důchodce si může vypočíst, že oproti původnímu systému má 1016 Kč „v řiti“, řeklo by se lidově. A je zle: Lidé už začali nadávat.

1016 Kč v řiti, průměrný důchodče. Co Jurečka nesdělil. Je zle
Foto: Hans Štembera
Popisek: Důchodci v parku

Ministerstvo práce a sociálních věcí připravilo pro důchodce kalkulačku, která jim vysvětlí, kolik jim bude v červnu podle upraveného valorizačního vzorce přidáno.

Bývalý ministr práce Zdeněk Škromach, který byl jednou z nejvýraznějších tváří ČSSD, ale na facebooku podotýká, že Jurečkova kalkulačka neukáže, kolik mělo být důchodcům přidáno podle dosavadní valorizace, kterou vládní koalice v březnu v legislativní nouzi po nocích protlačila Parlamentem.

Škromach však našel kalkulačku jinou, na webu peníze.cz. A zde penzistům ukážou nejen jejich důchod podle nové valorizace, ale i ten podle valorizace původní. K ní Škromach podotýká, že tento vzorec, který měl důchodcům pokrýt inflaci, kdysi vytvořila a prosadila ČSSD.

Vláda se chlubí, že nikdy v minulosti nebylo důchodcům tolik přidáváno. To je ale především důsledek aktuální inflace, která překonává vše, co tu od roku 1989 bylo, s výjimkou nárazové liberalizace cen v roce 1991.

A pro červnovou valorizaci se vláda rozhodla na poslední chvíli změnit podmínky, aby už nemusela důchodcům přidávat tolik.

Tak například průměrný důchod 19 438 má podle Jurečkova vzorce vzrůst na 20 193.

Jenže z oficiální ministerské kalkulačky už se penzista nedozví, že kdyby neproběhla březnová legislativní rychloakce, měl by nárok na důchod ve výši 21 209 korun.

Přišel tedy o 1016 korun.

„Fialova vláda okradla důchodce o tisíce korun. A to není málo,“ uzavírá bývalý místopředseda ČSSD.

„I tak je to dost,“ poznamenala k nárůstu důchodů jedna z diskutujících a strhla tak vášnivou diskusi.

„Přemýšlím, co z těch peněz, o které mi navýší důchod zaplatím. Nic. I ta podělaná inflace je vyšší a sežrala mi už většinu úspor. Celý život jsem pracovala, protože jsem neměla buňky na studování a musela jsem pomáhat rodičům,“ vzkázala jedna z penzistek.

„Já mám důchod 15 538 Kč. Kdybych neměla manžela, musela platit nájem, léky a další, musela bych chodit žebrat, a to jsem 37 let pracovala ve Veselí nad Moravou ve Svitu,“ přidala se další.

Uvedený důchod by podle původního valorizačního vzorce vzrostl na 16 861 korun. Podle toho nového ale jen na 16 203 korun.

Byly ale i opačně vášnivé reakce, pracující se slovy jako „neudržitelný systém“ a „řecký scénář“ a tázající se, jak může pan Škromach jako bývalý ministr práce a sociálních věcí něco takového napsat.

„Rozumím, proč to děláte, snažíte se zase probojovat do Poslanecké sněmovny, ale už fakt těm lidem nelžete. Proč prostě neřeknete, že to, co dělá vláda, je nutnost udělat, protože jinak nám ten vlak ujede?“ pustil se do exministra. Podle jeho názoru se o nějakém zvyšování důchodů můžeme bavit, až když vláda dá zpět dohromady peníze, které minulá vláda rozházela.

Vláda argumentuje, že nový valorizační vzorec má více pomoci těm důchodcům, kteří jsou na tom nejhůře. Ale i když si do zmíněné kalkulačky zadáte částku 10 000 Kč, představující velmi nízký důchod, vyjde podle nového vzorce částka nižší, než podle původního.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

Párování.

Probíhá párování koalice a opozice? Pokud ano, nejsou potom "obstrukce" jen divadlem pro voliče a opozice to koalici hodně usnadňuje?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Dobře už bylo, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusedrobeřek , 17.05.2023 12:54:12
Zlaté časy před hadrákem.Nebyli sice k mání Ferrari a další vymoženosti kapitalizmu ale měli jsme jistoty práce,bydlení a přiměřeného platu.Teď máme jistoty žebračenek,exekucí a plnou hubu slibů a také naše pomoc Ukrajině je prioritou před vlastními občany.

|  17 |  0

Další články z rubriky

„Německo Němcům, cizinci ven.“ Nový hit v Německu, který by se neměl šířit. Scholz je ve varu

16:25 „Německo Němcům, cizinci ven.“ Nový hit v Německu, který by se neměl šířit. Scholz je ve varu

„Cizinci ven!“ V Německu se na kulturních akcích znovu ozývají výkřiky, které otřásaly německou spol…