17 milionů stály cesty Zemana do krajů, rýpal Moravec. A ve studiu ČT seděl Ondráčka

27.08.2017 14:54

Václav Moravec si na neděli do Žižkovské věže pozval předsedu nového úřadu pro kontrolu hospodaření politických stran a politických hnutí Vojtěcha Weise, politologa Ladislava Cabadu a šéfa české pobočky Transparency International Davida Ondráčku. Nastala kanonáda, ve které to schytali hradní mluvčí Jiří Ovčáček, Andrej Babiš (ANO) a přes sto dalších politických stran.

17 milionů stály cesty Zemana do krajů, rýpal Moravec. A ve studiu ČT seděl Ondráčka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volič u volební urny, ilustrační foto

Politická scéna s napětím čeká, jak dopadne kauza farmy Čapí hnízdo. Poslanci hnutí ANO v čele s Andreje Babišem tvrdí, že jde o účelovou kauzu, která ho má zničit. O účelovém jednání policie hovořil také ministr spravedlnosti za hnutí ANO Robert Pelikán. Ondráčka za to šéfovi resortu vyčinil. „Je to nepřijatelná rétorika z úst ministra spravedlnosti Roberta Pelikána. Myslím si, že výrazně ujel. Policie koná, protože jí to ukládá zákon,“ řekl jasně ředitel české pobočky Transparency International.   

Cabada připomněl, že se politici řídí heslem „podle sebe soudím tebe“. „Politikům se vždy všechno jeví účelové, protože oni sami jednají účelově,“ přisadil si. „Já bych jen připomněl, že před dvaceti lety tady byl zadržen jeden poslanec při volbě prezidenta, jehož hlas potom chyběl k zablokování této volby prezidenta. Tohle jsme zapomněli a dnes už tu volbu prezidenta nikdo nezpochybňuje,“ pokračoval politolog.

Při pohledu na současnou politiku má Cabada dojem, že politici celou řadu problémů vykreslují černobíle, a to není dobře. „Obecně je vidět trend k většímu populismu v politice. Politici už si nedávají mnoho práce s argumentací, s přesvědčováním veřejnosti a stavějí věci velmi černobíle,“ varoval politolog. A tím, že politici podrývají důvěru v instituce státu, jako je policie, podrývají tu důvěru v demokracii jako celek. Klesající účast ve volbách je přesným odrazem této nedůvěry.

Anketa

Dělá Robert Fico dobře, když chce Slovensko přivést do tvrdého jádra EU?

5%
80%
hlasovalo: 6702 lidí

Najednou Moravec změnil téma a připomněl spor, který vede nový Úřad pro kontrolu politických stran s Hradem. Vede se např. spor o to, jestli se prezidentovy cesty do krajů v předvolebním období mají započítávat do prezidentských kampaní.

„Já jsem od samého počátku počítal prakticky se vším. Musím říci, že ty útoky z posledních dnů mi připadají spíše úsměvné,“ prozradil Weis.

Moravec připomněl, že Ovčáček chce započítat práci úřadu do předvolební kampaně prezidentských kandidátů Miloše Zemana, a nepůjde-li to jinak, chce tak hradní mluvčí činit i prostřednictvím právních kroků.  

Argumenty, které zaznívají z různých stran, i od hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka, jsou podle Weise poněkud zvláštní. „Já bych panu Ovčáčkovi doporučil, aby se seznámil se zněním zákona, protože my jednáme pouze podle toho, co nám ukládá zákon,“ zdůraznil.  

„A čím si tedy vysvětlujete, že tiskový mluvčí proti vám koná takové slovní a pravděpodobně přijdou i právní výpady,“ chtěl vědět Moravec.

„Domnívám se, že je to tím, že došlo k naprosté změně právního prostředí. Je tady nově náš úřad, který je nově nadán celou řadou kompetencí, které tu nikdo neměl,“ připomněl Weis. Posléze zdůraznil, že se případnými politickými útoky nedá zastrašit. „My se určitě zastrašit nenecháme. Bylo by to absurdní, abychom se jako nezávislý orgán nechali kýmkoliv a čímkoliv zastrašit. Já to chápu, že je to krok konaný v situaci, kdy pan prezident v minulosti prohlásil, že nepovede volební kampaň, ale teď je tu zákon, který jasně říká, co je volební kampaň, a my jako úřad budeme tyto činnosti posuzovat,“ ujišťoval diváky předseda úřadu.

Weis je zkrátka připraven měřit všem stejně. U všech politických subjektů a kandidátů bude hodnotit počínání ve volebních kampaních podle hesla padni, komu padni.

Cabada se Weise zastal. Nový úřad podle jeho názoru může kultivovat českou politickou scénu, protože nám doteď v podstatě chyběla jasná pravidla, jak financovat politické strany. Pokud někdo tuto snahu kritizuje, je otázka, proč to dělá, zda např. nereprezentuje různé skupiny oligarchů, kteří nechtějí, aby se projevil jejich finanční vliv na politiku. „To, že ten úřad vznikl, je podle mého názoru velice dobře,“ zdůraznil Cabada.  

Úřad zatím hodlá politické strany upozorňovat na to, že musejí mít transparentní účet, a pokud ho nemají, porušují zákon. Ať už se zúčastňují volebního klání, nebo ne. Strany, které se volebního klání účastní, si musejí do pěti dnů od vyhlášení voleb zřídit zvláštní volební účet. Je však možné vést spor o počítání této lhůty, protože strany se mohly rozhodnout vstoupit do volebního klání na poslední chvíli.

Už teď se zahájí na 120 řízení se stranami, které si dodnes nezřídily transparentní účty u bank. „Tam hrozí pokuta až 200 tisíc, pokud si strany nezřídí klasický transparentní účet. A pak je to ten režim volební, kde budeme řešit celou řadu jiných přestupků,“ nastínil Weis.

Kladně se k úřadu stavěl také David Ondráčka. „Já jsem rád, že ten úřad vznikl, a loboval jsem za to,“ poznamenal David Ondráčka. Teď je ale podle jeho názoru potřeba řešit především předvolební situaci. V těchto volbách jde o hodně, o nastavení dalšího politického směřování. „Jestli ty peníze budou hrát takovou roli, že úplně zničí ten politický systém a tu politickou soutěž, a tady si myslím, že úřad může udělat hodně, když bude kontrolovat ta jednotlivá ustanovení, zadruhé bude hlídat limit na kampaně a zatřetí že tedy povede nějaká správní řízení,“ varoval Ondráčka.

Řízení o to, zda strany dodržely všechna zákonná ustanovení, potrvá celé měsíce a samotné volby podle ředitele TIC neovlivní. „My chceme vstoupit do té kampaně aktivisticky, chcete-li, 5. října a dát voličům informaci o tom, které politické strany jsou v oblasti financování kampaní transparentní a které ne,“ prozradil Ondráčka.

Nezajímá nás, když někdo říká, že kampaň nevede, varoval šéf nového úřadu

Bude samozřejmě otázka, co všechno do kampaní započítat. Strany musejí dodržet strop 90 milionů korun. Ondráčka uznal, že všechny politické strany sice deklarují, že zákon dodrží, ale teď bude na novém úřadu, aby zhodnotil, zda politické strany zákon opravdu dodržely. „To, že politické strany něco deklarují, je fajn, ale je na nás, abychom to prověřili. A to, že někdo řekne: kampaň nevedu, je sice možné, ale reálně to bude muset zhodnotit úřad,“ řekl Weis. Nepochybně budou muset zaznít i soudní verdikty, které naznačí, co bude dál.

Odmítl se však vyjadřovat ke konkrétním příkladům, třeba ke knize Andreje Babiše. Má to „O čem sní“ započítat do kampaně? Weis se k tomu nechtěl vyjadřovat, protože je možné, že se o to povede správní spor, a vyslechl by si kritiku, že se ke sporu vyjadřoval už předem.Ohledně knihy Andreje Babiše by ale mohlo být jasněji do několika dnů.

„Nás bude zajímat, co který politický subjekt ve veřejném prostoru publikoval. A to, jestli si to objednal už na konci loňského roku, je nám úplně jedno,“ nastínil Weis, jak bude úřad pracovat.

Moravec poukázal na to, že z krajských peněz bylo na cesty Miloše Zemana po republice vynaloženo z peněz krajů už sedmnáct milionů korun. Ondráčka dal najevo, že když se prezident v předvolebním období setká s voliči, je to kampaň. Na tom podle jeho názoru není moc co řešit.

Podle Ondráčky žijeme v období, kdy podnikatelé investují do „politických sturt-upů“. „Podnikatelé a investoři investují do nových politických start-upů a věří, že jim to vyjde. A když nevyjde, tak to odepíší,“ kroutil hlavou nad současnou situací Ondráčka.

Moravec zavzpomínal na rok 2013, kdy vložilo hnutí ANO Andreje Babiše 111 milionů korun. ODS investovala asi 98 milionů a ČSSD asi 87 milionů.

Mnohé politické strany běží o život, soudí Ondráčka

„Pro mě zásadní věcí je, aby ten úřad byl aktivní, aby šel po politických stranách, které jsou aktivní a mají prostředky na kampaň,“ žádal Ondráčka. Háček ovšem bude v tom, jak započítávat třeba aktivitu na sociálních sítích.

„Mnohé politické strany běží o život,“ podotkl ředitel české pobočky TIC. „Nemyslím si, že je bezzubý. Myslím si, že je nedokonalý, ale myslím si, že je čas ta slabá místa odhalit bojem. Bude také na politicích, jestli budou mít politickou vůli některá ustanovení měnit a zpřesňovat. Jestli tu spíš nebude vůle to zase zpátky rozvolňovat,“ varoval Ondráčka.

V žádném případě se nebojí, že nějaký nevolený orgán nepřijatelně zamíchá volbami. Jde tady především o zmapování finančních toků. „My taky potřebujeme vědět, kdo ty politické figurky tady platí,“ řekl jasně ředitel české pobočky TIC. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …