171 placených koryt na 200 poslanců. Mělo by nás zajímat zrovna dnes

20.11.2017 10:15

Senátor Libor Michálek je znám tím, že se nebojí o věcech mluvit otevřeně. V minulosti kritizoval své kolegy senátory za to, že v 81členném Senátu existuje přes padesát funkcí, v nichž si mohou senátoři přivydělat tolik peněz, že si o tom voliči v jiných zaměstnáních mohou nechat jen zdát. A v Poslanecké sněmovně, která se nově obsazuje právě dnes, je to prý velmi podobné. V dolní parlamentní komoře se podle Michálka projevuje nehorázná drzost.

171 placených koryt na 200 poslanců. Mělo by nás zajímat zrovna dnes
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Libor Michálek

„Sněmovna měla v uplynulém volebním období 171 zvýhodněně placených funkcí na 200 poslanců! Nehorázná drzost. O počtu funkcí si totiž rozhodují sami poslanci. Např. ve výboru, který má 14 členů, si mohou rozhodnout, že bude 5 místopředsedů a 2 předsedové podvýborů. Jestli chce někdo bojovat proti střetu zájmů, může začít zde,“ napsal senátor Libor Michálek na blogu Aktuálně.cz

Celý článek naleznete zde

Situace se podle Michálka, jenž byl do horní parlamentní komory zvolen s podporou Pirátů, Zelených a lidovců, pravděpodobně nezmění ani v nové Sněmovně. Nejhanebněji se podle jeho názoru chovají zástupci tzv. Demokratického bloku, kteří údajně požadují více funkcí, než jim náleží podle volebního výsledku. Sluší se připomenout, že do Demokratického bloku patří také KDU-ČSL, která Michálka podporovala v kandidatuře do Senátu.

Výbory by se měly obsazovat poměrně. Pokud by byla tato zásada dodržena, Demokratický blok by měl dostat 4 předsedy výborů. Jenže požaduje 7 předsedů. Michálek „demokratům“ doporučuje, aby se chovali pokorněji. To ale není jediný důvod, proč Michálek útočí na Demokratický blok. Zdá se mu zvláštní, že jeho zástupci neusilují o neplacené funkce. Do třetice se Michálek podivuje nad tím, proč se politické strany ve Sněmovně neřídí svými volebními programy. Kdyby tak činily, vláda by se podle Michálka sestavovala relativně snadno, protože programy řady stran jsou si poměrně blízké.

„Respektování výsledku demokratických voleb je prvním krokem, který by si měl každý demokrat osvojit. Když byl v prezidentské volbě zvolen prezident Zeman, řada politiků tento výsledek nedokázala ‚skousnout‘. Jako by chybělo vědomí, že každý národ má zpravidla takové vládce, jaké si zaslouží. Když se mi nelíbí, že některý politik mluví sprostě, můžu si položit otázku: ‚Nepoužil jsem někdy já nebo někdo v mém okolí nevhodná slova?‘ Předpokládám, že ‚demokraté‘, kteří panu Zemanovi dosud neodpustili některé jeho přešlapy, dostanou brzy novou šanci složit ‚zkoušku‘ z demokratické dospělosti. A ti, kteří nemohou přenést přes srdce vítězství pana Babiše, mohou svou zarputilostí dosáhnout toho, že v případných předčasných volbách vyhraje šéf hnutí ANO s ještě větší převahou,“ doplnil Michálek.  

Pokud budou ‚demokraté‘ pokračovat po stejné cestě, dosáhnou jen toho, že Babiš ještě víc posílí, je přesvědčen Michálek. Co by jim tedy radil? Spolupracovat s vítězem voleb, a to i navzdory Babišovu obvinění v kauze Čapí hnízdo, protože dokud člověk není pravomocně odsouzen, je nevinný. Demokraté by vedle výsledků voleb měli ctít i presumpci neviny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…