230 milionů ročně. Tolik prý vydá armáda za obnovení odvodů

09.04.2015 9:12

Dle serveru idnes.cz schválila vláda návrh novely, který umožňuje armádě začít s odvody, které se budou týkat osmnáctiletých. Nově se mají odvody vztahovat i na ženy, celý návrh však ještě musí prostudovat poslanci. Nemá se prý jednat o obnovení základní vojenské služby.

230 milionů ročně. Tolik prý vydá armáda za obnovení odvodů
Foto: Archiv
Popisek: Pandur II

Armáda tak od novely očekává, že v případě napadení České republiky jiným státem, bude mít možnost rychlého nasazení záloh. Ministr obrany také poznamenal, že díky novele bude aktivní přehled o ochotě lidí k obraně země. „Pravidelné odvody osmnáctiletých umožní armádě získat objektivní přehled o zdravotním stavu populace a ochotě lidí podílet se v případě ohrožení na obraně země. Chceme také posílit roli aktivních záloh,“ řekl Martin Stropnický.

Podle serveru idnes.cz by měl zákon platit až od roku 2016 a neměl by zpětně platit na jedince, kterým bylo osmnáct před nabytím účinnosti zákona. Důležitou věcí v zákoně je možné odmítnutí služby armádě. Kdyby došlo na válečný stav, takoví jedinci by pak byli zařazeni do civilní služby, například v nemocnicích.

Zákon si však dle serveru idnes.cz zachovává i současnou úpravu, kdy je možno v případě ohrožení našeho státu vycvičit vojáky v rámci mimořádného povolání do služby. Na základě rozhodnutí vlády mohou prý být povoláni i ti, kteří v odvodním řízení nebyli.

Celý článek zde

Odvodní řízení se prý bude týkat všech, kteří daný rok nabydou osmnáct let, dle statistik je to průměrně sto tisíc občanů za rok. Odvody se podle serveru idnes.cz nebudou týkat těhotných žen, těžce zdravotně postižených, policistů, hasičů nebo těch, kteří pečují o dítě do věku tří let.

Armáda má prý v plánu posílit aktivní zálohy, dle serveru idnes.cz je chce zvýšit o dalších pět tisíc členů. Pokud by se jí to podařilo, náklady by se podle odhadů měly zvýšit o 315 milionů korun ročně.

Dle serveru novinky.cz by měly být náklady na zajišťování pravidelných odvodů 230 milionů korun ročně. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…