Rozhovor se tak během chvilky stočil na téma produktů v akci, které jsou mnohdy až neskutečně levné. Podle Tomana problém kvality nastává ve chvíli, kdy se potravina vyrábí dlouhodobě se sníženými náklady. “Jestliže prodáváme něco v akci, tak je mnoho výrobců, kteří dělají za nízké ceny a dlouhodobě tak může jít kvalita dolů. Kvalita potravin se ale obecně v České republice podle mého názoru zlepšuje.”
Zpřísnění “špekáčkové vyhlášky”, která má zajistit vyšší podíl masa a nižší podíl tuku, Toman vítá a dodává, že se požadavky na kvalitu špekáčků možná časem ještě zvýší. “Já v to pevně doufám. Pokud je vysočina dovezená z Polska, má tam být napsáno z Polska a ne jen vysočina, docházelo by ke klamání spotřebitele.” Podobným případem jako špekáčky je například i zmražené pečivo, které je dodáváno do obchodních řetězců a po rozpečení prodáváno jako čerstvé.
Český výrobek je specifický
Podle nové vyhlášky musí být takovéto pečivo označeno jako “rozpečené”. To ale může znepříjemnit podnikání mnoha tuzemským výrobcům, kteří zmražené pečivo do řetězců prodávají. Podle Tomana je ale nejdůležitější, že zákazník ví, co si kupuje. Souvisí s tím i pojem “čerstvá zelenina”, který ale není nikde vysvětlen.“Měli bychom zkrátit cestu z pole ke spotřebiteli a ujasnit si, co je to čerstvá zelenina. Čerstvá zelenina je například do 24 hodin od sklizení,” řekl Toman.
Dodal také, že by byl nejradši, kdyby “čerstvá zelenina” byla uvedena na pravou míru novou vyhláškou. Značení výrobků etiketou se složením je pak podle Tomana jedna z nejdůležitějších věcí, na které by se měly výrobci soustředit, i když se to tak často neděje. “Většina členů potravinářské komory ale značení dodržuje,” obhajuje Toman výrobce. Velký boj se také svádí o získání označení “Český výrobek”. Žádostí o něj nepřestává ubývat a Toman to vysvětluje tím, že se díky etiketě zákazník lépe orientuje: “ České výrobky jsou jednoduše specifické z hlediska složení a chuti.”
Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: ane