24 milionů uprchlíků do naší České republiky. Tak se vyjádřil zkušený novinář, který pracoval i v ČT

28.05.2015 9:46

Šéf zahraniční rubriky časopisu Týden a někdejší redaktor ČT Petr Podaný se ve svém ironicky laděném komentáři vyjádřil k navrhovaným uprchlickým kvótám. Podaný konstatuje, že lépe se chtějí mít všichni obyvatelé afrického kontinentu, proto bychom je měli přijmout do jednoho. Pro Českou republiku by to znamenalo bezmála 24 milionů Afričanů.

24 milionů uprchlíků do naší České republiky. Tak se vyjádřil zkušený novinář, který pracoval i v ČT
Foto: Radim Panenka
Popisek: Evropský parlament ve Štrasburku

Anketa

Jste pro kvóty EU na přidělování uprchlíků?

2%
98%
hlasovalo: 54683 lidí

„Každý má přece právo na šťastný, kvalitní, naplněný život, právo zvolit si, kde ho chce strávit. Proč ne v EU? Otevřeme jim náruč, konkrétně brány Unie dokořán. Přestaňme jen mluvit a chodit kolem horké kaše a dokažme v praxi, že jsme kontinentem lidských práv, který nabízí ochranu a pomoc nejen pronásledovaným, ale všem nebohým,“ konstatuje Podaný s žertovně předstíraným patosem. Ve stejném duchu pokračuje i v další pasáži svého včerejšího komentáře. Evropané by se dle jeho názoru neměli „cizího, více či méně neznámého, co nás prý může obohatit“, vůbec obávat. „Proč ty trapné, ponižující, nedůstojné dohady o kvóty nešťastníků, kteří se mají z nejrůznějších příčin zle a doufají, že u nás v Evropské unii si polepší,“ píše Podaný.

Celý komentář ZDE

Evropská unie by dle Podaného měla své brány otevřít dokořán. „Začněme u Afriky. Na tomto kontinentu jsem už procestoval přes tři desítky zemí, viděl tam války, genocidu, krize, navštívil mnoho uprchlických táborů, nemocnic či humanitárních projektů. Přes četné optimistické vize je na tom Afrika stále hodně zle a jen málokde se blýská na lepší časy. A Afričané touží po lepším,“ zmiňuje Podaný, který předpokládá, že většina obyvatel Afriky se dříve či později vydá na cestu do Evropy. „Na to je třeba se připravit a nabídnout našim budoucím (většinou) černým spoluobčanům co nejlepší podmínky. Kdeže nějaké směšné číslíčko 1328 uprchlíků. Naše republika se musí připravit na přijetí nepoměrně většího počtu nešťastníků,“ soudí Podaný.

Podaný počítá dle počtu 1,136 miliard Afričanů s tím, že na každého Čecha vychází 2,24 Afričana. „Průměrná česká čtyřčlenná rodina se dvěma dětmi by tak u sebe mohla v budoucnu ideálně ubytovat 8,96 afrických uprchlíků. Tedy devět. To by šlo při dobré vůli zvládnout, nemyslíte?“ táže se autor textu ironicky a dodává, že by podle tohoto klíče poskytla Česká republika azyl přibližně 23,6 milionům Afričanů. Jak Podaný dále konstatuje, důležité je prý neotálet a jednat rychle. „Afrika je totiž populačně nadmíru dynamická a podle prognóz v ní bude v roce 2050 žít asi 2,4 miliardy lidí a na konci století dokonce přes čtyři miliardy obyvatel. Nepřestěhujeme-li tedy Afričany do Evropy teď a budeme-li s věcí otálet, znamenalo by to, že čtyřčlenná česká rodina by měla v půli století doma najednou na krku už 19 Afričanů a v roce 2100 dokonce 33 Afričanů. I multikulturní arcioptimista snad uzná, že takový počet už by mohl být nad síly zmíněné rodinky,“ uzavírá Podaný

Petr Podaný vyjádřil svůj názor na kvóty v ironickém duchu, zatímco uskupení Islám v ČR nechceme (IVČRN) v čele s entomologem z Jihočeské univerzity Martinem Konvičkou přichystalo rovnou petici, ve které žádá vládu ČR, aby „rázně odmítla veškeré návrhy Evropské komise a Evropského parlamentu na zavádění kvót pro uprchlíky“. Autoři petice vyjadřují přesvědčení, že by udělování azylu mělo zůstat v kompetenci národních států. Lidé si mohou podpisové archy stahovat z webu IVČRN, které po vytištění a podepsání pošlou na příslušnou adresu. Případně je možné petici podepsat na desítkách podpisových míst rozesetých po celé České republice. Konvička a spol. apelují na své příznivce, aby podepsané archy doručili do 4. června. O dva dny později se budou podpisy sčítat a v tento den se také bude v Praze konat ustavující sněm IVČRN coby spolku.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…