Rozpečené pečivo sice není nutričně horší, než to čerstvé, není ale určeno k dlouhodobějšímu skladování. Stárne totiž rychleji než to čerstvé, druhý den už si na něm nepochutnáte.
"Za předpokladu, že budete mít stejné složení jako běžné pečivo z pekáren, pak to rozmrazované stárne rychleji," upozornil v rozhovoru pro ČT24 Josef Příhoda z Ústavu sacharidů a cereálií VŠCHT. Aby rozmrazované pečivo vydrželo co nejdéle a podobalo se tomu čerstvému, musí obsahovat pomocné látky jako jsou enzymy, emulgátory a stabilizátory. Jednou z nich je například karboxymethylcelulóza, pro kterou se běžně užívá označení E466.
I rozmražené pečivo má své místo na trhu
"Kdo si chce pochutnat hned, tak si koupí to rozmrazené pečivo, které je většinou křupavější," popsal Příhoda. Rozmražené polotovary se uplatní v rekreačních oblastech, kde se čerstvé pečivo třeba vyprodá a je nutné vyjít vstříc poptávce. "Je to ve prospěch zákazníka, tím se zajistí pečivo až do konce prodejní doby a zlepší se i sortimentní nabídka," zdůraznil ČT prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka.
Svaz obchodu a cestovního ruchu novou vyhlášku kritizuje. Čerstvé totiž podle nich neznamená vždy kvalitní, jak by vyhláška mohla naznačovat. "Zjednodušit proto kvalitu na čerstvost pečiva a nabádat spotřebitele k názoru, že by předpečené, následně hluboce zmražené a nakonec v maloobchodu dopečené pečivo bylo méně kvalitní, je matoucí," tvrdí svaz.
Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: adr