25 pozemků, 2 byty, 4 nemovitosti v cizině. To loni přiznal do registru Andrej Babiš. Dále: Pojištění za 102 milionů, na účtě 43 milionů...

20.06.2018 18:55

Předsedové politických stran uvedli po vstupu do Poslanecké sněmovny do Centrálního registru oznámení také nabytí pozemků a nemovitostí u nás i v zahraničí (šéf hnutí ANO Andrej Babiš). Do umění investoval nemalou částku šéf hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura. Údaje předsedy KDU-ČSL jsou dohledatelné na požádání.

25 pozemků, 2 byty, 4 nemovitosti v cizině. To loni přiznal do registru Andrej Babiš. Dále: Pojištění za 102 milionů, na účtě 43 milionů...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Farma Čapí hnízdo

Čeští politici musejí už nějaký čas zpřístupňovat informace o svém majetkovém poměru. ParlamentníListy.cz se v mezičase podívaly do Centrálního registru oznámení, jak se jejich majetková situace za poslední dobu vyvíjí.

Šéf nejsilnější politické platformy, zastoupené v Poslanecké sněmovně, Andrej Babiš, v takzvaném vstupním oznámení v souvislosti se znovuzvolením do sněmovny na sklonku roku uvedl, že je členem podnikající právnické osoby – akciové společnosti Agabsy (dříve Kostelecké maso uzeniny). Z obchodního rejstříku vyplývá, že je jediným akcionářem firmy, drží 20 akcií po sto tisících korun. Dále nabyl 25 pozemků, 2 byty, „stavbu jako součást pozemku, na němž je zřízena“, 4 nemovitosti v zahraničí. Dále Babiš přiznal vlastnictví několika podílových listů, dluhopisů, akcií – celkem 25 emisí. Přiznal také kapitálové životní pojištění v hodnotě 102 340 000 korun, peníze na běžném účtě v hodnotě téměř 43 miliónů korun, osobní automobil Audi za 3 a půl miliónu korun, jiné pohledávky přesahující hodnotu 150 miliónů korun a hodinky Vacheron Constantin v hodnotě 900 tisíc korun.

Předseda ODS Petr Fiala uvedl pracovně-právní vztah k brněnské Masarykově univerzitě, na které dříve působil jako rektor. Fiala si koupil jednu „stavbu jako součást pozemku, na němž je zřízena“, darem získal dva pozemky, jeden si koupil. Přiznal také osobní vůz Toyota v pořizovací hodnotě 700 tisíc korun. Dále pak nesplacený spotřebitelský úvěr u společnosti Autoleasing v hodnotě 280 tisíc korun, který velmi pravdpodobně posloužil ke koupi vozu.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš ve vstupním oznámení uvedl, že podniká ve sféře: výroba, obchod a služby neuvedené v přílohách 1 až 3 živnostenského zákona, že je statutárním orgánem ve společnosti s ručením omezeným 1. Pirátská, která slouží k podpoře strany. Bartoš přiznal koupi bytu. Respektive jednotky (bytu a podílu na společných částech domu). Dále do registru zanesl, že čerpá podnikatelský úvěr ve výši 486 tisíc korun, má hypotéční úvěr ve výši 1,4 miliónu korun a má leasing na auto Škoda Rapid ve výši 134 tisíc korun.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Předseda Svobody a přímé demokracie Tomio Okamura přiznal účast ve čtyřech firmách: BREAK2WIN s.r.o. , Mebius s.r.o, Japa Foods s.r.o. a Miki Travel Prague, spol. s r.o. Okamura přiznal koupi pozemku, dvě sochy, jednu za 4 milióny a druhou za 800 tisíc korun, obrazu za 600 tisíc korun. Dále do registru zanesl penzijní připojištění v hodnotě 1 a půl miliónu korun a běžný zůstatek na účtu v hodnotě téměř 23 a půl miliónu korun. Okamura také přiznal hypotéku přesahující 4 milióny korun.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Šéf hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík zdědil přes 50 pozemků, 2 koupil, 3 směnil, 6 pozemků mu bylo darováno a koupil také jednu „stavbu jako součást pozemku, na němž je zřízena“. Gazdík také uvedl, že jako politik působí v radě Zlínského kraje. Gazdík je vlastníkem akcií ČEZu, Erste Group Bank (v České republice vlastní Českou spořitelnu), New World Resources (někdejšího vlastníka OKD) a drží podílový list Raiffeisen investiční společnosti. Na dvou spořících účtech pak Gazdík oznámil naspořených 616 tisíc korun a 1 milión 200 tisíc korun.

U předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka je takzvané vstupní oznámení přístupné pouze na základě žádosti. Lze proto vycházet pouze z výstupního oznámení, které do registru vložil po ukončení předchozí Poslanecké sněmovny vloni na podzim. Bělobrádek v něm uvedl, že je členem statutárního orgánu společnosti s ručením omezeným Nový HLAS, která se zabývá provozováním rozhlasového nebo televizního vysílání nebo vydávání periodického tisku. Působí také na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně, Evropské akademii pro demokracii, zapsaném ústavu. Jeho zaměstnavatelem je KDU-ČSL. Bělobrádek uvedl i účast v zastupitelstvu města Náchoda a Královéhradeckého kraje. Během předchozího volebního období Bělobrádek neuvedl nabytí věcí nemovitých, movitých, ani cenných papírů, Podíl v obchodní korporaci nepředstavovaný cenným papírem nebo zaknihovaným cenným papírem. Ani dary nebo nesplacené závazky. V předchozím oznámení, kde působí a jaký drží majetek do září 2017 Bělobrádek oznámil koupi bytu, nabytí několika pozemků, darem získal „stavbu jako součást pozemku, na němž je zřízena“. Na stavebním spoření měl uloženo 224 tisíc, na bankovních účtech u ČSOB přes 2 milióny 200 tisíc korun, na důchodovém připojištění měl uloženo přes 800 tisíc. Fyzické osobě pak Bělobrádek poskytl půjčku 400 tisíc korun.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Předseda ČSSD Jan Hamáček uvedl členství v řídícím orgánu neziskové organizace Aspen Institute Central Europe o.p.s. Hamáček také oznámil koupi „stavby jako součást pozemku, na němž je zřízena“, tří pozemků a výstavbu jednotky (byt a podíl na společných částech domu). Hamáček do registru zanesl i třistatisícovou půjčku, hypotéku ve výši 854 tisíc korun a hypotéku ve výši 1,2 miliónu korun u Hypotéční banky, nebo úvěr ze stavebního spoření u Raiffeisen stavební spořitelny ve výši 72 tisíc korun.

Předseda KSČM Vojtěch Filip ve svém vstupním oznámení uvedl, že se vyjma mandátu poslance věnuje i advokacii. Oznámil také, že při dalším vstupu do politiky vlastní dva pozemky, které zdědil, jeden, který koupil, jednu „stavbu jako součást pozemku, na němž je zřízena“ zdědil a druhá mu byla darována. Uvedl také, že je majitelem Škody Superb v obvyklé ceně 895 515 korun. Filip žádné nesplacené závazky, jako „zejména půjčky a úvěry, pokud jejich výše ke dni předcházejícímu dni zahájení výkonu funkce přesahuje v jednotlivém případě částku 100 000,- korun“, nemá.

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil údaje do Centrálního registru oznámení nevložil, protože není na rozdíl od svých kolegů v předsednických funkcích poslancem dolní komory Parlamentu. V revidovaném prohlášení, které visí na stránkách Evropského parlamentu, Pospíšil vloni v červnu uvedl, že jako člen Člen krajského zastupitelstva Plzeňského kraje inkasoval 3 620 korun. Dále uvedl, že působí jako předseda správní rady Nadace Jana a Medy Mládkových, předseda správní rady Věry a Vladimíra Janouškových, člen správní rady Nadace Charty a člen správní rady Vysoké školy uměleckoprůmyslové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Šťastný

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…