"Nebavíme se tady o nějaké garážové výrobě v počtu několika set nebo tisíc kusů. My se bavíme prakticky o kriminalizaci toho segmentu trhu. Opravdu to je byznys, to jsou tuny a tisíce tun potravin, které mohou projít rukama právě těmto falsifikátorům. Takže to není v kusech nebo v desítkách kusů, ale v řadě případů jsou to obrovské objemy zboží," řekl.
Metodologie falšování je tak dokonalá, že máme co dělat, abychom ji vůbec odhalili
Podle Klanici se sofistikovanost falšování potravin stále zvyšuje a provádí ho celý tým lidí, kteří se velmi dobře vyznají v technologii, biotechnologiích, v použití nových postupů při výrobě potravin.
"Ta metodologie toho falšování je tak dokonalá, že my máme co dělat, abychom ji vůbec odhalili a abychom řekli ano, tady byla například dražší složka nahrazena tou levnější a tahají se neoprávněně peníze z kapes a z peněženek daňových poplatníků," řekl. Běžný spotřebitel tak podle něj není schopen falešné nebo pančované potraviny okem, chutí či jinak zjistit.
Skandál s koninou přimíchávanou do hovězího vypukl v lednu v Británii a Irsku a později se rozšířil do mnoha dalších evropských zemí včetně České republiky. Koňské maso není pro člověka zdravotně závadné, jeho nepřiznaná záměna za jiné druhy masa je ale podvodem. Jako náhražka hovězího se koňské objevuje především proto, že je levnější.
Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: čtk, mp