Největším problémem je podle Bendla nedostatečná komunikace mezi českými a polskými dozorovými orgány.
Z Polska jsou dováženy kvalitní a bohužel i nekvalitní potraviny
„Nejvíce to bylo vidět v kauze s polskou solí. Nebyli jsme schopni z polské strany získat informace, kterých potravin se to týká, abychom se mohli zaměřit na konkrétní zdroj,“ prohlásil v pořadu na Radiožurnálu.
Podle Bendla jsou ale z Polska jsou dováženy jak kvalitní tak bohužel i nekvalitní potraviny. Je tedy potřeba poměřit normy, které máme pro kvalitu potravin, s normami v Polsku. Cílem by samozřejmě měla být distribuce kvality.
„Mohu garantovat, že jsme více jak ztrojnásobili kontroly. Nejenom veterinářů ale i české potravinářské inspekce,“ ujistil Bendl.
Chodím kupovat maso ke svému řezníkovi
To, že jsou lidé konfrontováni s nekvalitou stále víc, je prý dáno tím, že ministerstvo zemědělství a další orgány otevřely trh s informacemi. Bendl upozornil například na web potravinynapranýři.cz.
„Můžu vám říct, jak to dělám já. Jdu kupovat maso ke svému řezníkovi, kterého znám,“ poradil Bendl všem posluchačům.
Moderátorka Veronika Sedláčková ale namítla, že ne každý si může dovolit chodit ke svému řezníkovi. Na to Bendl doporučil, aby lidé nakupovali zejména české výrobky a aby se zajímali o původ potravin. „Věřím našim dozorovým orgánům, že kontrolu provádějí dobře,“ uvedl Bendl.
Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: vfe