„Zprávu jsme dostali přes systém rychlého varování. V tuto chvíli už běží kontroly, které mají zajistit to, aby se ošizené maso nedostalo ke spotřebiteli,“ prohlásil Malena. Ředitel v této souvislosti zdůraznil, že nijak nepolevují kontroly. Podstatné však je, že se nejen čeští výrobci i prodejci musí naučit pravdivě informovat spotřebitele o tom, co jí. Každé šizení potravin totiž představuje vážný problém.
Lepší častěji než vůbec
Informace o kvalitě potravin mají být brzy vyvěšovány na webu spravovaném ministerstvem zemědělství. Přesunou se sem např. informace z portálu Potraviny na pranýři. Jednotného informačního místa bychom se podle Maleny měli dočkat do konce tohoto roku.
„Měli bychom dostat seznam restaurací, kterým disponuje ministerstvo zdravotnictví. Z toho seznamu se dozvíme, kde se zpracovává zvěřina, či kde byly problémy. Tyto restaurace přednostně pokryjeme naším dozorem, prozradil ředitel. Novela zákona o potravinách přitom předpokládá, že restaurace budou pod drobnohledem tří různých orgánů. Ale podle Maleny to nebude problém, protože zajištění kvality potravin, a tím i spokojenosti zákazníků, je na prvním místě.
Z tohoto pohledu se zdá být lepší provádět kontroly častěji než vůbec. Kdyby se provádělo méně kontrol a při nich by se objevil nějaký problém, novináři se budou okamžitě ptát, proč stát důsledněji nekontroloval.
Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: mp