4 biliony Kč. Tak Babiš zadluží Česko, padlo od Pirátů

23.11.2020 9:15

Pirátský poslanec za Liberecký kraj Tomáš Martínek se ve svém textu zamýšlí nad tím, zda premiér Andrej Babiš (ANO) vymývá lidem mozky. Díval se totiž na Babišův pravidelný pořad Čau lidi, v němž podle něj premiér uvádí několik zavádějících informací či přímo lží.

4 biliony Kč. Tak Babiš zadluží Česko, padlo od Pirátů
Foto: archiv T. Martínek
Popisek: poslanec Pirátské strany za Liberecký kraj Tomáš Martínek

"Za deset měsíců jsou volby, a tak je asi potřeba lidem vymývat mozky, jak sám uvádí Andrej Babiš ve svém videu Čau lidi. Ve videu ze dne 22. listopadu uvádí několik zavádějících informací či přímo lží, které je vhodné uvést na pravou míru," poznamenal Martínek úvodem.

Anketa

Podporujete masivní snížení daní, které ,,odmávali" poslanci ANO, ODS, SPD, Trikolóry či KSČM?

71%
29%
hlasovalo: 12260 lidí

"Chtěl bych vám vysvětlit, co se vlastně minulý týden ve Sněmovně stalo. Stalo se to, že jsme předložili návrh, který je výhodný pro všechny zaměstnance, pro všechny živnostníky a pro všechny zaměstnavatele. A proč? Protože jsem navrhnul snížení daně pro všechny zaměstnance, snížení daně z 20,1 procenta na 15 procent pro zaměstnance, kteří jsou v soukromých firmách nebo ve státních firmách, zkrátka pro všechny zaměstnance. 4,5 milionu zaměstnanců. A pokud to Senát nevrátí, tak 2 roky máte garantovaný vyšší příjem o 7 procent čistého. To znamená, že například ten, kdo bere 20 tisíc, tak dostane navíc za rok 12 168 korun. Například učitelka by mohla dostat měsíčně navíc 2 028 korun, to je 24 336 korun. Nebo policista až 30 tisíc. Hasič, záchranář, zkrátka všichni by dostali více peněz," vysvětloval v pořadu Čau lidi Babiš. 

A právě to se mimo jiné Martínkovi nelíbilo, když dle něj Babiš lživě uvedl, že se jedná o zrušení na dva roky. "To ovšem v paragrafovém znění uvedeno nikde není. Navíc poslanci hnutí ANO odmítli hlasovat pro pozměňovací návrh omezující zrušení na dva roky. Návrh Andreje Babiše je tedy trvalý a výhodný především pro vysoko příjmové. Pro veřejné rozpočty je nejdražší, protože způsobí výpadek příjmů 88 miliard korun každý rok," podotkl Martínek.
 
Babiš pak ještě hovořil o slevě na dani. "Chtěl bych za prvé říct, že ta dnešní sleva ve výši 24 840 korun nás stojí ročně 130 miliard. A tyto návrhy jsou zbytečné, protože jsou vlastně duplicitní. Tím mým návrhem řešíme všechno. A navíc, tyto návrhy de facto ještě prohloubí deficit o 35 miliard. Ten návrh Pirátů je trvalý, ten můj návrh je na 2 roky. Návrh Pirátů znamená, že ta sleva na poplatníka by byla ročně 165 miliard, a to si myslím, že není dobře a že je to úplně zbytečné. Navíc, ta sleva na poplatníka vůbec nepodléhá testům sociální potřebnosti. To znamená, že i lidé kteří mají větší majetek, ji dostanou, nebo i v minulosti se tam dělaly i různé řekněme fiktivní záležitosti, takže se to dá zneužít. Proto jsem dneska ráno psal předsedovi Senátu panu Vystrčilovi, který mě vyzval na Twitteru, že je připraven jednat. A proto, pokud se samozřejmě domluvíme, a my jsme připraveni s paní Schillerovou, půjdeme s ním jednat. A budeme přesvědčovat Senát, hlavně teda samozřejmě ODS, a já doufám, že teda ODS v Senátu a v Parlamentu je stejná ODS, že by to měli podpořit, to snížení daní. A měli by podpořit to, že ten návrh Pirátů, který vlastně prohlubuje deficit rozpočtu o 35 miliard, je zbytečný, a ta sleva, kterou máme doposud, je dostatečná," uvedl Babiš.

I k tomu se pak Martínek vyjádřil. "Andrej Babiš následně kritizuje návrh Pirátů na zvýšení daňové slevy na poplatníka, který byl přijat jako první a který naopak oceňuje většina odborníků. Návrh jsme předložili především proto, že pomůže v době krize zvýšením spotřeby domácností české ekonomice při výrazně nižším zásahu do veřejných rozpočtů odhadovaný ministryní financí na 35 miliard. Návrh Pirátů pomáhá všem stejně a poměrově přidává více nízko příjmovým a středně příjmovým občanům," dodal.

"Během hlasování o daňovém balíčku jsem ocenil poslance, kteří podpořili pirátský návrh zvyšující slevu na dani o téměř deset tisíc. Na druhou stranu jsem byl již zděšen tou neodpovědností poslanců, kteří po přijetí zvýšení slevy hlasovali i pro výrazně dražší návrh Andreje Babiše. I proto jsme nakonec nemohli hlasovat pro návrh zákona jako celku, protože dopad na veřejné finance, především na obce, města a kraje, je fatální a nemůžeme hlasovat pro tak velké zadlužování země, pokud nedojde k odpovídajícím změnám i na výdajové straně rozpočtu. Města a kraje tak budou muset škrtat na investicích, hromadné dopravě, zdravotnictví či školství nebo budou muset navyšovat příjmy zvyšováním koeficientů daně z nemovitých věcí. Vláda počítá s obřím zadlužováním státu," míní Martínek.

"Během hlasování prošel také návrh poslance Volného z hnutí ANO na snížení spotřební daně na naftu o jednu korunu, který vyjde státní rozpočet na zhruba 6 miliard korun. Proti návrhu hlasovali pouze Piráti, protože návrh opět výrazně zasahuje do příjmů rozpočtu, přitom pomůže pravděpodobně pouze provozovatelům čerpacích stanic, kteří snížení nebudou reflektovat v ceně nafty. I v době klimatické krize nedává tento návrh smysl," sdělil pirátský poslanec.

"Premiér Andrej Babiš věnuje velkou část videa manipulacím ohledně hospodaření hnutí ANO. Pro tento účel jsme spočítali vývoj státního dluhu v České republice a rozdělili ho podle strany předsedy vlády, za kterého byl rozpočet připravován nebo se předpokládá, že bude připravován. Již v roce 2025 by dle této predikce, založené na aktuálně předkládaném rozpočtu a schválených zákonech, mohlo dojít k dosažení dluhového stropu a zadlužení Česka ve výši zhruba neuvěřitelných 4 000 000 000 000, tedy dluh zhruba 400 000 korun připadající na každého Čecha včetně nemluvňat. To by znamenalo obří škrty na výdajové straně rozpočtu, protože by již bylo velmi drahé či nemožné půjčit si další peníze. Jako Piráti nechceme škrtat na důchodech, sociálních službách, zdravotnictví, vzdělání a jiném, což neodpovědné rozhodování populistického hnutí ANO může způsobit. Nelze řídit stát takto špatně jen proto, aby se oligarcha udržel u moci pro své soukromé zájmy. Vláda nesmí jednat pod heslem: Po nás potopa," uzavřel Martínek.

Ing. Tomáš Martínek

  • Piráti
  • Tento profil není využívan. www.tomas-martinek.eu je správný

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…