50 euro, to je málo. Německo vyhání migranty novým způsobem

13.05.2024 13:27 | Zprávy

V Německu se pomalu rozjíždí opatření, které má za cíl snížit atraktivitu země pro migranty. Žadatelé o azyl, kteří dostávají dávky, je nově budou mít na kartě, se kterou zaplatí jen v některých obchodech. Jen část pak dostanou v penězích. Cílem je zabránit tomu, aby peníze od migrantů tekly k jejich rodinným příslušníkům v zahraničí nebo k pašerákům. Opatření vstupuje v platnost během kampaně do europarlamentu, ve které je migrace významným tématem, které dle agentury AP „zneužívá“ AfD.

50 euro, to je málo. Německo vyhání migranty novým způsobem
Foto: Repro Twitter
Popisek: Migranti na hranicích Polska a Běloruska

Jak je známo, Německo se potýká s problémy kvůli migrantům. Kvůli tomu byla v zemi minulý měsíc schválena změna, jak se uprchlíkům vyplácejí dávky. Nově část dávek dostanou na platební kartě, která je použitelná jen v místních obchodech a službách. Například v durynském Eichsfeldu je to celá polovina. Cílem je, aby migranti neposílali dávky rodině a přátelům v zahraničí a také aby je nemohli poslat těm, kdo je do Evropy propašovali.

Eichsfeldští činitelé říkají, že některým migrantům se platební karty nelíbí. Thomas Dreiling, který provozuje místní ubytovnu pro uprchlíky, uvádí, že pro řadu různých národností jsou karty nezvyk a nevědí, jak s ní platit. Přesto tento krok vítá, protože prý více migrantů bude motivováno, aby si sehnali práci a nespoléhali na dávky.

Například dvacetiletý Jihad Ammuri ze Sýrie si postěžoval, že v některých obchodech ho s kartou odmítli obsloužit. Dreiling uvedl, že ze 400 migrantů, kteří karty měli dostat v prosinci, jich 50 řeklo ne a opustili Německo. Většinou se jednalo o Makedonce a Gruzínce. A dalších 40 si v mezičase našlo práci.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

minimální mzda

Dobrý den, tvrdíte, že by měla existovat v EU shodná minimální mzda. Jaká by podle vás měla být? A kdo by ji měl garantovat? Protože asi ne každý zaměstnavatel u nás si může dovolit vyplácet stejné mzdy jako na západ od nás. A ta minimální mzda by se týkala všech zemí EU nebo jen těch, co mají Euro...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Otočí Pavel s volebním právem pro 16leté? Holec tuší proč

20:57 Otočí Pavel s volebním právem pro 16leté? Holec tuší proč

„Byl bych opatrný s mladými lidmi a jejich volebními právy, protože v Evropě se rozmáhá takový nešva…