6 000 pro důchodce: Seniorka křičela, že to nechce. A padl dotaz

23.08.2020 20:32

„Průměrný měsíční důchod je 14 368 korun, na den tak zbývá 479 korun. Kdyby vám k tomu někdo přihodil jednorázově 6 000 Kč, frflali byste o tom, jak to rozpočet neutáhne a prožíráme naši budoucnost, nebo byste to mlčky vzali?“ ozval se na Facebooku brněnský komentátor Daniel Zeman k zamýšlenému bonusu pro důchodce. V diskusi pak přistálo upozornění, že někteří senioři již mají jasno: „Jako důchodce činím tento veřejný příslib. Pokud se mě vláda pokusí uplatit tzv. rouškovným, daruji ho v celé výši Milionu chvilek.“ To nebylo vše. Podobné negativní ohlasy od seniorů přibývají. „Musíte nějak říci těm mladým, aby o tom mluvili se svými prarodiči a vysvětlovali jim to, aby se tam už ten pošuk se svými gaunery nedostal!“ zní od další seniorky.

6 000 pro důchodce: Seniorka křičela, že to nechce. A padl dotaz
Foto: Hans Štembera
Popisek: Důchodkyně, ilustrační foto

Anketa

Měl by se omezit či zdanit odtok zisků nadnárodních firem z České republiky?

98%
2%
hlasovalo: 21633 lidí
Kabinet Andreje Babiše (ANO) má v rámci bonusu seniorům za to, že lékaři nebyli jedinou skupinou, na které koronavirová epidemie dopadla plnou vahou. Další takovou skupinou jsou podle koaliční vlády ANO a ČSSD také senioři. Ti prý patří ke skupině obyvatel, které epidemie koronaviru významně zasáhla, a chce jim jejich útrapy kompenzovat tzv. rouškovným.

S návrhem přišel jako první premiér Andrej Babiš (ANO), který to oznámil v deníku Právo. Po Babišovi se ozvala také ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Ministryně financí za hnutí ANO Alena Schillerová, pod jejímž vedením letos schodek státního rozpočtu dosáhl obřích rozměrů v podobě 500 miliard korun, se vyplacení jednorázového příspěvku seniorům nebrání.

„Paroubku, kde jsi? V Řecku? Zbytečně...,“ komentoval možné „rouškovné“ bývalý ministr životního prostředí za ODS Pavel Drobil.

Drobil tak zřejmě narážel na období Paroubkovy vlády, kdy docházelo k mnoha krokům, které se pravicové opozici zdály populistické. Nejznatelněji se tehdy Paroubek „proslavil“ tvz. pastelkovným – příspěvkem na školní pomůcky.

V diskusi pod Zemanovým příspěvkem o výši důchodů jeden z uživatelů poukázal, že ne všichni důchodci si bonus mlčky vezmou. „Twitter důchodci mají jasno,“ napsal v komentáři Matěj Zapletal a sdílel příspěvek bývalého primátora Hradce Králového Martina Dvořáka (VPM).


„Jako důchodce činím tento veřejný příslib: Pokud se mě vláda pokusí uplatit tzv. rouškovným, daruji ho v celé výši Milionu chvilek. Pokud naopak návrh neprojde, daruji tuto částku ze svých vlastních zdrojů těm parlamentním stranám, které tento odporný populismus dokážou zastavit,“ sneslo se na vládu od Dvořáka.

A není zdaleka jediný senior, který se k „rouškovnému“ staví značně negativně.

Slova proti vládě své babičky sdílel též Robin Suchánek, organizátor demonstrací Milionu chvilek, jenž se podílel i na chodu i vůbec největšího protestu loňského roku na Letné. „Volala mi má jednaosmdesátiletá, poměrně naštvaná babička ze severní Moravy,“ vyjevil.

„‚Jako oni se už fakt dočista zbláznili? Já už jsem tak nasraná...!‘ zahájila hovor, aniž pozdravila. Hlavou mi začaly prolétávat různé myšlenky a snažil jsem se rychle přijít na to, co ji mohlo takhle vytočit. Provedl jsem něco já, nebo jí provedl někdo něco v jejím okolí? Objednával jsem jí nedávno balíček, a tak mě v té rychlosti napadlo, že by třeba nedorazil, a proto je naštvaná. Abych se dostal na její vlnu, zeptal jsem se, co se stalo a co má konkrétně na mysli,“ sdílel s tím, že se dozvěděl, že její rozhořčení pramení právě z přídavku šesti tisíc.

„Jako z čeho to chce vzít? Ti blbečci utráceli za nesmysly a kupovali si důchodce jízdenkami, utráceli za naprosto nesmyslnou účtenkovku, nebo jak se ta blbost jmenovala, a podporovali tím udávání, rozkradli rezervní účet, který tehdy chytře založil Kalousek na dobu, až přijde další krize (pozn.: podotýkám, že babička nikdy Miroslava Kalouska nevolila), a teď, když tady je ta korona z Číny, tak jsme v minusu, v jakém jsme nikdy nebyli, a místo toho, aby šetřili a podporovali vás mladé, tak si ten pošuk takhle bude kupovat důchodce?“ měla znít další část hovoru.

Suchánek se dále dozvěděl, že se jeho babička o „rouškovném“ bavila i s dalšími důchodci a shodli se, že jej nechtějí. „My ty peníze nepotřebujeme,“ reagovali prý.

A vyslechl si i ostrá slova: „Musíte nějak říci těm mladým, aby o tom mluvili se svými prarodiči a vysvětlovali jim to, aby se tam už ten pošuk se svými gaunery nedostal! Ráda bych se toho ještě dožila,“ odpověděla.

Sám pak nabádá, co máme dělat, aby se tento slib nejen jeho babičce splnil. „Mluvte se svým okolím, předkládejte jednoduché, lehce pochopitelné a představitelné argumenty a nenechte se odradit tím, že nebudete pochopeni! Ono někdy stačí nasadit brouka do hlavy...,“ vyzval organizátor.

Premiér Andrej Babiš dnes upozornil, že hodlá téma bonusu pro důchodce ještě důkladně prodebatovat. „Berte ta vyjádření v médiích s velkou rezervou,“ varoval, že je tato otázka stále otevřená a zítra jej čeká debata na toto téma s vicepremiérem Janem Hamáčkem (ČSSD).

reklama

autor: rak

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…