6 800 000 eur. Poslal: ČEZ, zjistily noviny ke skandálu v Albánii

10.07.2017 7:14

O angažmá společnosti ČEZ v Albánii píše dnešní vydání MF Dnes. Všímá si především Kosovana Nue Kalaje, který si z banky v albánské Tiraně odnesl v roce 2009 6,8 milionu eur.

6 800 000 eur. Poslal: ČEZ, zjistily noviny ke skandálu v Albánii
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

"V kolonce odesílatel stojí na Kalajově účtu: CEZ, a. s.," popisuje následně MF Dnes s tím, že do albánské banky přišly ony miliony jen čtyři dny předtím. Banka pak Kalajovi dovollila vybrat peníze v hotovosti, za což přišel od albánských úřadů trest. 

Albánským angažmá společnosti ČEZ se nyní zabývají tamní úřady i česká policie. Konkrétně jde o privatizaci jediné albánské společnosti na distribuci elektrické energie, v níž získala společnost ČEZ právě v roce 2009 rozhodující podíl. Otázkou, kterou se nyní úřady zabývají, je to, zda peníze, jež Kalajovi dorazily na účet, nekončily v kapsách tamních poliitků.

ČEZ se k danému případu vzhledem k šetření vyjadřovat nechce. Peníze přtom Kalajovi posílal na účet již od roku 2008, kdy byl placen za poradenství, následně již pak přicházel plat. "A pak, v červnu 2009, jen pár dní po podepsání privatizační dohody, přistane na Kalajově účtu více než padesátinásobek toho, co do té doby dostal – zmíněných 6,8 milionu eur. V poznámce pro příjemce tentokrát žádné vysvětlení nenajdeme," uvádí MF Dnes. 

Kalaj pak k celému případu uvádí, že pro ČEZ sháněl informace, které firma potřebovala pro vstup na tamní trh. Poslanecká komise, jež vstup ČEZu do Albánie vyšetřovala, však o Kalajovi hovoří jako o korupčním emisarovi ČEZ. Důvodem jsou mimo jiné i vazby na syna tehdejšího premiéra Berishi Shkelzena. 

ČEZ v současné době v zemi nepůsobí, v roce 2013 zde přišel o licenci. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…