600. výročí Husova úmrtí si v jeho rodišti připomněly tisíce lidí

06.07.2015 18:02

V Husinci na Prachaticku dnes vyvrcholil čtyřdenní program připomínající 600. výročí upálení místního rodáka Jana Husa. Konala se ekumenická bohoslužba, k vidění byly ukázky života v 15. století, pokřtěn byl komiks vydaný k Husovu výročí. Bohatý program doplněný koncerty a divadlem se kromě Centra mistra Jana Husa odehrával na dalších dvou pódiích.

600. výročí Husova úmrtí si v jeho rodišti připomněly tisíce lidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Slavnostní bohoslužba v Betlémské kapli při příležitosti 600. výročí upálení mistra Jana Husa

Městečko s 1400 obyvateli se plnilo návštěvníky od pátečního večera, dnes byla zaplněna všechna parkoviště, řekl ČTK Ondřej Babka z organizačního týmu. Podle prvních odhadů se oslav zúčastnilo několik tisíc lidí.

Ekumenická bohoslužba začala v modlitebně vedle Husova centra dvě hodiny před polednem. Vedl ji kazatel místního sboru Církve bratrské Pavel Fér, promluvu měl před zhruba 200 přítomných Pavel Černý, bývalý předseda Rady Církve bratrské a Ekumenické rady církví v ČR. Obřadu se zúčastnili představitelé Československé církve husitské a římskokatolické církve.

„Myslím si, že je to velmi dobrá příležitost k tomu si připomenout několik věcí, které dnešní společnosti velmi chybí,“ řekl ČTK Fér k Husovu výročí. Podle něj je to zápas o poznání pravdy a odvaha na ní stát. „A u Husa to zejména byla i věrnost Písmu Svatému, která proměnila jeho život,“ uvedl.

Historický průvod, ohňostroj a zapálení hranice

V Centru mistra Jana Husa pak následovalo divadelní představení o Husovi. Zněla tam středověká hudba a soubor Civitas Pragensis přibližoval život lidí v době husitských válek. Na náměstí byla vydražena výroční medaile s pořadovým číslem 600, za 4600 korun ji získal hrázný husinecké přehrady Bedřich Křivánek. Odpoledne byl tamtéž pokřtěn speciál komiksu Opráski sčeskí historje s podtitulem Zmikund vs. Huz.

V neděli byl v Husinci mimo jiné promítnut nový dokument Mistr a kazatel, uskutečnil se historický průvod a ohňostroj se zapálením hranice.

Tradice Husových oslav v Husově rodišti se odvíjí od roku 1869. První oslavy se nesly ve znamení 500 let od Husova narození. Početného shromáždění se zúčastnily i vůdčí osobnosti národního obrození, včetně Františka Palackého. Oslavy se konaly i během první republiky. Komunistický režim udělal ze vzpomínky Okresní mírové slavnosti, s Husem pramálo spojené. K původní myšlence, připomínání odkazu Jana Husa, se v městečku vrátili v roce 1990.

Kněz Jan Hus, jenž se v Husinci narodil kolem roku 1370, byl jedním z prvních představitelů církve, kteří usilovali o její reformaci. Byl proti odpustkům a tvrdil, že jediným pramenem víry má být písmo svaté, nikoliv papežská nařízení či encykliky. Kvůli svým myšlenkám byl označen za kacíře a 6. července 1415 upálen v Kostnici na jihozápadě Německa.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…