65 let žiju v Kanadě, ale moje srdce patří Česku, prozrazuje Jiří Brady

24.10.2016 17:50

Pan Jiří Brady původně měl dostat státní vyznamenání. Tuto informaci má přímo z úst hradního protokoláře Jindřicha Forejta. Forejt nakonec potvrdil záměr prezidenta Miloše Zemana udělit státní vyznamenání také choti Jiřího Bradyho. Potom, co se stalo, však Brady už o vyznamenání nestojí. V pondělních Dvaceti minutách Radiožurnálu prozradil, že do koncentračního tábora přišel ve 14 letech.

65 let žiju v Kanadě, ale moje srdce patří Česku, prozrazuje Jiří Brady
Foto: Herbert Slavík
Popisek: Pražský hrad

„Já jsem dostal už tolik vyznamenání, že mi je jedno, jestli je dostanu i tady, ale bylo by příjemné, kdybych to dostal i z vlastní země... Ale na Hrad už nepůjdu,“ oznámil ve vysílání. Místo toho se chystá na akci na Staroměstském náměstí, kde se uskuteční alternativní oslava státního svátku.

Pan Brady 12. října zvedl telefon a na druhém konci slyšel pana Jindřicha Forejta z Pražského hradu, který ho požádal, aby přijel do Česka a převzal si státní vyznamenání z rukou prezidenta republiky. Měl si to však nechat pro sebe. Choť pana Bradyho si to prý chtěla ověřit, zda manžel má opravdu dostat řád T. G. Masaryka, a volala na Hrad. „Manželka volala zpátky panu Forejtovi a chtěla to potvrdit,“ potvrdil Brady.

„Už 65 let žiju v Kanadě, ale moje srdce patří sem... Moje dcera se chtěla vdávat tady a taky se tady vdávala,“ prozradil také.

Prý rád vzpomíná na dětství v Československu. Až do příchodu nacistů se nesetkal s antisemitismem a prožíval šťastné dětství. Až se jednoho dne ocitl na cestě do Terezína. Bylo mu čtrnáct let. Za války bohužel ztratil celou rodinu a po válce chtěl začít nový život. V Kanadě se mu to opravdu podařilo. „Já jsem nechtěl žít v dalším totalitním systému,“ podotkl na adresu komunistů. V Kanadě se snaží přednášet nejen o antisemitismu a holocaustu, ale také o mezilidských vztazích, které je podle pana Bradyho třeba rozvíjet, aby se neopakovaly hrůzy podobné těm, které musel sám zažívat za druhé světové války.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…