90. léta? Kradlo se, až se hory zelenaly a krucifixy bledly. Je tu další dobrodružství kriminalistiky

15.05.2021 13:50 | Kauza

DOBRODRUŽSTVÍ KRIMINALISTIKY ROBERTA ŠLACHTY (VII. díl) Na oddělení kriminální služby probíhaly, tak jak bylo zvykem, každodenní ranní porady, při kterých se četly nejnovější svodky událostí. To znamenalo, že se kriminalisté seznamovali s nejnovějšími a nejzávažnějšími případy kriminální trestné činnosti.

90. léta? Kradlo se, až se hory zelenaly a krucifixy bledly. Je tu další dobrodružství kriminalistiky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní vůz, ilustrační foto

Anketa

Chcete, aby sněmovna vyslovila nedůvěru vládě Andreje Babiše?

11%
86%
hlasovalo: 19815 lidí
Delší dobu se téměř pravidelně vyskytovalo hlášení, že v republice dochází ke zvýšenému počtu krádeží různých starožitností, a to zejména v církevních objektech a z méně bezpečnostně zajištěných kostelů. Kriminalista T. si vzal základní údaje včetně řady fotografií odcizených předmětů a vyrazil za svým informátorem RJ.

Měl štěstí. R. sebevědomě prohlásil: „Jó, tak o tom jsem už něco zaslechl, někdo tu v Praze něco nabízí. Podívám se na to a dám ti vědět.“

Ozval se asi za týden.

„Tak to mám! Na sídlišti Černý Most bydlí jistý L. a ten je napojen na nějaké zlodějíčky starožitností a dále pak na různé starožitníky a překupníky. Zrovna teď prý má část nějakého oltáře, různé kalichy a svícny z nějakých kostelů v jižních Čechách. A hlavně má mít i nějaké obrazy, včetně údajně i dost vzácného obrazu svatého Františka z Assisi.“

Sedělo to, popis se shodoval s údaji ze svodek. A R. dodal radu navíc. „Buďte opatrní, L. prý má kontakt na nějakého policajta, který sbírá starožitnosti a částečně ho kryje.“

Tak se na kriminálce, v utajení, začala připravovat další operativní akce. Sáhlo se do vlastních řad a byl vybrán odpovídající typ kriminalisty, říkejme mu Š., který bude do případu nasazen jako zájemce a kupec. R. si ho vzal na starost a dovedl ho do zájmového prostředí a postupně až k L. Nakonec došlo k dohodě o provedení kšeftu. Problém byl v tom, že se kriminalistům nedařilo zjistit, kde má L. horké zboží ukryto.

Tak byla zvolena varianta, že k předání dojde v určitý den na určitém místě v Praze. Na L. byla nasazena sledovačka, která se jej měla držet a sledovat cestou na místo schůzky s kriminalistou. K zakrytí policejní akce z důvodu ochrany policejního zdroje pak byla zvolena varianta, že L. cestou zastaví pracovníci dopravní policie jako náhodná kontrola, při které budou kradené věci ve vozidle jakoby mimoděk nalezeny.

Anketa

Na čí straně stojíte v izraelsko-palestinském konfliktu?

hlasovalo: 15968 lidí
Jenomže ne vždy se vše vyvíjí, jak je plánováno.

V den D a čas Č před spuštěním akce čekali kriminalisté na kolegu Š. marně. Nepřišel a nebral telefon a nikdo nevěděl, co je s ním. Ihned za ním do bydliště vyjela rychlá spojka, která pak hlásila, že došlo k tomu, že Š. rozbolel v noci zub, vzal si prášky a ráno prostě zaspal…

Mezitím se však hnul i L. a jel po Jižní spojce od Lanového mostu směrem na Prahu 4. Bylo jasné, že Š. se na místo schůzky nedokáže dostat včas, a tak bylo operativně rozhodnuto, že „náhodná kontrola dopravní policie“ proběhne už na Jižní spojce. To se také stalo. A nastal problém č. 2.

Místo se bohužel nedalo tak rychle zajistit dostatečným počtem policistů. Vozidlo s překupníkem sice bylo hlídkou zastaveno, ale ten při kontrole dokladů nečekaně vyrazil, přeskočil svodidla a utíkal směrem k vlakové trati s dopravákem v patách.

Co čert nechtěl, úplně jako ve filmu, projížděl zrovna nákladní vlak, který překupníka L. od policistů oddělil. Vlak přejel, a L. byl pryč.

I tak se dala akce považovat za jakžtakž úspěšnou. Kriminalisté měli vozidlo s kradenými starožitnostmi, včetně obrazu sv. Františka z Assisi, a znali totožnost překupníka. A tak si akorát přidělali práci. L. byl po dalším pátrání zadržen asi za 14 dní v nočních hodinách v jedné hospodě na kraji Prahy. Ač to zní neuvěřitelně, zahlédl ho tam kriminalista Š.

Od policie následně odešel i policista, který byl ustanoven jako kontakt L. v obchodech se starožitnostmi…

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…