90 procent českých potravin, boj s chudobou. Čtěte, co všechno žádají odbory

16.09.2013 13:30

Českomoravská konfederace odborových svazů dnes zveřejnila své požadavky na budoucí vládu. „Již několik let požadujeme na vládě aktivní protikrizová (prorůstává) opatření. Již několik let se však naše úsilí míjí účinkem, přesto – či právě proto – je nutné je znovu požadovat i na vládě budoucí,“ stojí v dokumentu, který je vyvěšen na jejích internetových stránkách.

90 procent českých potravin, boj s chudobou. Čtěte, co všechno žádají odbory
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Prezident Miloš Zeman přijjal radu Českomoravské konfederace odborových svazů

Anketa

Kterou stranu budete volit? Ptáme se mezi 16.- 22. zářím

19%
20%
5%
5%
1%
hlasovalo: 176660 lidí

Zástupci odborů v dokumentu prohlašují, že žádají budoucí vládu zejména o posílení práva a spravedlnosti a zajištění rovných podmínek pro život a podnikání, o podporu růstu ekonomiky, konkurenceschopnosti a zaměstnanosti a boji proti chudobě a sociálnímu vyloučení.

Překonání krize je podle odborářů možné jen společným úsilím s ostatními evropskými zeměmi a úzkým propojením České republiky s Evropskou unií a jejími protikrizovými opatřeními. „Česká ekonomika za poslední čtyři roky nebyla na rozdíl od všech okolních zemí schopna překonat předkrizovou úroveň HDP. ČR se v posledních letech od vyspělých členů EU vzdaluje (diverguje). Příčinou je především politika `předávkované` restrikce (a jen daleko méně mnohokrát uváděné vnější faktory), která prohloubila další vlnu krize v české ekonomice a která v následujícím období bude velmi negativně ovlivňovat její hloubku,“ domnívají se.

Celý dokument, který shrnuje požadavky odborů na příští vládu, najdete ZDE.

ČMKOS z tohoto důvodu prý považuje v dané situaci za nezbytné stabilizovat schodek rozpočtů okolo 3 % HDP, což považuje za přijatelné vzhledem k výši zadlužení. Navrhuje pro roky 2013-2014 zvýšit deficit proti úrovni dosažené v roce 2012 o cca 15–20 mld. Kč s tím, že tyto prostředky budou vázány na podporu prorůstových opatření.

Návrhy nejsou konečné

Odbory také navrhují přijmout taková opatření, která zvýší efektivnost české ekonomiky. Patří mezi ně podle jejich názoru například zvýšená podpora technickému školství a podpora výzkumu a vývoji s cílem zvýšit podíl vývozu technologií v českém exportu. Za zásadní považují i změnit dosavadní podporu českého zemědělství s cílem zvýšit podíl tuzemských potravin na spotřebě na 80 až 90 procent, protože otázka soběstačnosti se dle odborů stává klíčovou pro bezpečnost státu.

Zdůrazňují i rozvoj nájemního bydlení, rozvoj vodní dopravy a cestovního ruchu a boj proti lichvám. „Uvedené návrhy na opatření jistě nejsou konečné. Nepochybně by bylo možné jejich seznam podstatně rozšířit. Jejich smysl spatřujeme především v tom, abychom obrátili pozornost ke skutečným problémům reálné ekonomiky a k podstatě současných problémů, které prožívá česká ekonomika,“ dodávají odbory.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…