93,08 % na romském sídlišti Matovičovi. Za dítě dal 200 eur

02.10.2023 10:00

Igor Matovič se nemůže radovat z volebního vítězství, ale do slovenské Národní rady se dostal. Mimo jiné i díky hlasům Romů. Ze statistik vyplývá, že v romských osadách dosahovala jeho koalice až neuvěřitelných výsledků, leckde i přes 90 %. Za OľaNO také v Národní rady zasednou tři romští poslanci a jedna poslankyně. Nicméně jedna věc jsou volební výsledky a druhá pak volební účast.

93,08 % na romském sídlišti Matovičovi. Za dítě dal 200 eur
Foto: Marián Peciar
Popisek: Papež František navštívil před rokem romské sídliště Luník IX v Košicích. Přinášíme fotografie z knihy Amaro Papežis, tedy Náš papež

Slovenské volby vyhrál Robert Fico a jeho SMER, s ještě vyšším výsledkem, než se v průzkumech čekalo. Do slovenské Národní rady se dostalo celkem 7 subjektů a osmý k tomu měl nakročeno, tedy Republika Milana Uhríka. Zejména se diskutovalo o tom, zda se do rady dostane Matovičova koalice OĽaNO, KÚ, Za ľudí, protože koalice potřebují 7 %.

Tuto hranici Matovič celkem pohodlně překonal s výsledkem 8,89 % hlasů. A pomohly mu k tomu zřejmě i hlasy Romů. Tedy alespoň těch, kteří se k volbám dostavili. „K volbám určitě nepůjdu. Nic o tom nevím, neznám ty lidi. Lepší to nebude, jen všichni slibují, přitom na Slovensku je hrozná drahota. Prostě nesleduji, nechci o politice nic vědět,“ uvedla jedna slovenská Romka dle reportáže CNN Prima News.

Její dcera pak uvedla, že slovenští Romové nemají žádnou silnou stranu a vzájemně si nedůvěřují. „Když se dohodneme s muži, tak třeba ještě k těm volbám půjdeme,“ řekla. Nicméně, Roberta Fica jako vítěze voleb nechtěla. „Proboha, jen toho ne! Ten nemá Romy vůbec rád,“ uvedla.

Anketa

Dopadly slovenské volby dobře?

95%
hlasovalo: 36102 lidí
Postarší Rom pak také litoval, že se slovenští Romové nedokážou dohodnout. „Počet Romů na Slovensku stoupá a jednou můžeme mít i cigánského prezidenta,“ mínil. „To už to dám radši Matovičovi, ještě jsem se ale nerozhodl, jestli k volbám dojdu. Promyslím si to,“ dodal, když byl tázán na romské strany. „Matovič jako jediný jen nekecá a pro Romy také něco dělá,“ řekl dotyčný. I podle další reportáže slovenským Romům záleží na tom, kdo bude ve vládě a obávají se „radikálních stran“.

O Matovičovi jako o „králi cigánů“ hovoří článek iDnesu.

Záběry z Luníku IX
 

Jak uvádí server Romea.cz, nyní bude v Národní radě celkem 6 poslanců romského původu. Dvě Romky za Progresivné Slovensko a tři Romové a jedna Romka za OľaNO. Přičemž Peter Pollák mladší získal 53 000 preferenčních hlasů, což ho dostalo na pozici hned za Matovičem.

Proč Romové volí Matoviče, může napovědět například to, že svého času navrhoval, aby na pořádek ve vlacích dohlíželi místo hlídek kotlebovců (LSNS) romské hlídky. „V roce 2015 vykonávalo 325 lidí ve stovce obcí za peníze z eurofondů romské občanské hlídky. Navrhujeme, aby tito zkušení lidé byli nasazeni do vlaků,“ uvedl tehdy Matovič.

Kromě toho, Matovič jako premiér zvýšil příspěvky na děti na celkem 200 eur (přibližně 4900 Kč) na jedno dítě.

Jeho kroky nesou ovoce. Jak podotkla moderátorka Anka Žitná, v romských osadách se OľaNO umístilo až neuvěřitelně dobře. Nejlépe v Rakúsech, kde dostalo 99,19 %. Na nechvalně známém Luníku IX pak 93,08 % a 87,23 % (Luník IX má dva okrsky). Je ovšem třeba dodat, že účast byla mizivá, v jednom okrsku hlasovalo jen 7,6 procenta voličů, ve druhém čtrnáct procent.

Volební účast na Luníku IX
Zdroj: Slovenský statistický úřad

Luník IX

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Cikáni jsou proti Čechům racionálnější., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseferdík , 02.10.2023 11:00:30
Volí podle svých zájmů, na rozdíl od velké část Čechů, která volí proti svým zájmům.

|  11 |  0

Další články z rubriky

„Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

19:45 „Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

Láska je jako mír, musíme za ni bojovat, prohlásil slovenský premiér Robert Fico (Směr) na bratislav…