A Masaryk ten spor nakonec vyhrál... Zeman v plném sále lidí mluvil o dokazování pravdy. A pak spustil o Číně

19.02.2015 16:50

REPORTÁŽ Třídenní putování prezidenta Miloše Zemana po Královéhradeckém kraji dnes pokračovalo ve Dvoře Králové, kde se sešel na diskuzi s veřejností. Zdejší nacpaný divadelní sál Hankova domu přivítal hlavu státu s hejtmanem Lubomírem Francem (ČSSD) a starostou města Janem Jarolímem (ANO) po poledni. Největší prostor dostalo tradičně publikum, které se zajímalo o daně, obchodní vztahy s Čínou i pojem strach.

A Masaryk ten spor nakonec vyhrál... Zeman v plném sále lidí mluvil o dokazování pravdy. A pak spustil o Číně
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Prezident Zeman spolu s hejtmanem Královéhradeckého kraje Lubomírem Francem

Miloš Zeman v úvodu upozornil, že politici by neměli mít jeden projev, který opakují stále dokola, a navíc přijel diskutovat. V úvodu zavzpomínal na řeku Labe v době svého dětství. "Já jsem Kolíňák, takže nás spojuje stejná řeka. Když jsem byl malý, v Kolíně Labe smrdělo kvůli fabrice, která vypouštěla splašky do řeky. Nedávno jsem tu byl, povozili mě parníkem po Labi a najednou vzali tyč, přivázali k ní skleničku, namočili do řeky a dali mi napít. Já jsem to vypil, a jak je vidět, nic mi není. Jinými slovy, smrdutá řeka se dá vyčistit,“ řekl prezident a popřál místním hodně štěstí s čističkou odpadních vod. Připomněl, že ztráta zaměstnání není jen o penězích, ale i o ztrátě lidské důstojnosti: "Když muž přijde domů, manželka nic neřekne, ale z očí jí vyčte: Jak to, že tu práci nemáš?“ vysvětlil svůj pohled Zeman.

A protože se setkání konalo v Hankově domě, připomněl, že se jednalo o padělatele. "On byl padělatel, rukopisy Královédvorský a Zelenohorský jsou padělky. Během sporu se staly součástí naší tradice, takže Masarykovi studenti vytloukli prezidentovi okna, vypískali ho z přednášky a vyzývali ho, aby se vrátil do Vídně. Masaryk však tento spor vyhrál. Pravda vítězí. Já bych k tomu doplnil, trvá to dlouho a dá to fušku. Lež má krátké nohy, ale to neznamená, že ve sprinterských disciplinách nemůže vyhrát. Pravda většinou vítězí v maratonu,“ sdělila hlava státu a dodala, že na druhou stranu díky těmto rukopisům vznikla opera Libuše.

Den daňové svobody

Přítomné zajímaly i daně. Divák Jedlička se ptal na den daňové svobody. "Letos připadá na dvaadvacátého června a znamená to, že do té doby peníze, které vyděláme, zdaníme a odevzdáme státu, který moudře rozhodne, co s nimi udělá. Za Rakouska-Uherska připadal na únor. Nakonec by to mohlo být třeba 23. prosince. Na kdy myslíte, že tento den připadne za padesát, za sto let?“ ptal se Jedlička.

Miloš Zeman reagoval: "Den daňové svobody je dnes o tři dny dříve než před rokem. Lucembursko má den daňové svobody v září a je nejbohatší země Evropy. Na tomto příkladu lze demonstrovat, že den daňové svobody nesouvisí s ekonomickou úrovní dané země. Nesouvisí ani s výší daní. Ve skandinávských zemích je nejvyšší daňové zatížení v Evropě, zejména příjmová daň je padesát šest procent z tržby a skandinávské země jsou na žebříčku kvality a konkurenceschopnosti,“ sdělil prezident a podotkl, že nezná člověka, který by rád platil daně.

Zdůraznil, že v Lucembursku mají lidé jistotu, že peníze míří do škol, zdravotnictví a nejsou rozkrádány. V Čechách tuto jistotu podle něj nemáme. Kritizoval také tvrzení, že nižší daně pomohou ekonomice. "Víte, jak to dopadne? Ti nejbohatší nebudou potřebovat policii, budou mít vlastní službu, nebudou potřebovat nemocnici, budou mít své lékaře, nepotřebují školství, budou mít své školy,“ odpověděl prezident.

Vztahy s Čínou

Z publika se ozval dotaz ohledně vztahů s Čínou. Tazatel uvedl, že se Čína nevzdala komunistické ideologie, která je u nás protiprávní. Zaměstnanci nemají žádná práva, jsou vykořisťováni, vadilo mu. Miloš Zeman odvětil, že pokud jde o historii, Tibet byla země, která se těšila relativní nezávislosti, protože o ni nikdo neměl zájem.

"Tibet byl takzvaná klerokracie, tedy vláda lámů, tamních kněží. Byla součástí otrokářského systému, kde lidé pracovali přikováni v řetězech a za vážnější prohřešek jim byly vylupovány oči. Jinými slovy, nebyl to žádný zázračný zlatý věk. Co se týče obchodních vztahů s Čínou - tvrdíte, že Čína zastává komunistickou ideologii. Formálně máte pravdu, fakticky ji nemáte, protože Čína se vrací k tradiční ideologii, konfucianismu. Mimochodem konfuse má jako základní princip života trvalou harmonii. Když se podíváte, jak se Čína zbavila hladomoru a velká část obyvatel se dostala do pozice ze střední třídy, zjišťujete, že to není tak chudá země. V objemu hrubého domácího produktu má být do šesti let první. Je zde obrovský trh, dá se uzavřít celá řada smluv. A tím se vracím k nezaměstnanosti, chcete-li rozšířit možnosti podnikatelů nejen v Číně, tak v důsledku toho snižujete nezaměstnanost například tady ve Dvoře Králové. Mimochodem jeden z nejperspektivnějších trhů pro Jutu je právě Čína,“dodal Miloš Zeman.

Miroslav Moravec, senior, se zeptal, co je pojem strach a kdy je a kdy není užitečný. Prezident pochválil otázku. "Přesně tato otázka je v knize Charlese de Gaulla. Pobočník generála říká: Ten člověk nemá strach. A de Gaulle odpoví: To by bylo příliš jednoduché, on má strach, ale dokáže ho překonat. Odpověď na vaši otázku zní. Strach je nesmírně užitečná vlastnost, ale je potřeba, abychom ji překonávali,“ ukončil diskuzi Zeman. Poté se podepsal do pamětní knihy Dvora Králové a převzal dary. Mezi nimi byly například vánoční ozdoby od zdejší firmy.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …