A bude legrace: Zeman posvětil akci proti islámu. Senát to chce zarazit

22.10.2015 13:00

Odborná konference o imigraci může být první akcí, která se měla konat na půdě Senátu, a kterou nakonec horní parlamentní komora nepovolí. Informuje o tom server Lidovky.cz.

A bude legrace: Zeman posvětil akci proti islámu. Senát to chce zarazit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jan Veleba

Server píše, že předseda SPO Jan Veleba rozeslal svým kolegům ze Senátu pozvánku na odbornou konferenci o imigraci. Jako řečníky pozval například zakladatele hnutí Svoboda a Přímá demokracie Tomio Okamuru, předsedu hnutí Úsvit Miroslava Lidinského, sociologa Petra Hampla či vysokoškolského kantora známého protiislámskými výroky Václava Janouška. I když akci posvětil už i prezident Miloš Zeman, podle senátorů ze schvalovací komise prý nemá šanci projít.

Celý text je ZDE

Důvodem má být to, že Veleba se dopustil hned několika formálních chyb. Jednak informoval kolegy o akci teprve před týdnem, ačkoli si Senát nárokuje minimálně sedmitýdenní lhůtu. V oficiální žádosti si také spletl „hlavní jednací sál“ s „hlavním sálem“ Valdštejnského paláce. Kromě toho Veleba nepopsal náplň či téma konference, a tak se Senát musel spokojit jen s vysvětlením, že půjde o „akci“. Na pozvánkách, které má paradoxně s kolegy z klubu SPO, KSČM a Severočechů už vytištěné, navíc bez svolení použil logo Senátu.

Právě kvůli formálním prohřeškům by mohla osmička senátorů ze schvalovací komise hlasovat proti. „Formální náležitosti se musí dodržovat a nelze dělat výjimky,“ odpověděl rázně senátor Miroslav Antl. „Pokud žádost podal týden předem, tak je to špatně. V tomto okamžiku si myslím, že to nemá šanci projít,“ zhodnotil situaci senátor Látka. Stejně tak se k věci staví i Radek Sušil (ČSSD) i František Bradáč (KDU-ČSL).

Jestli se nakonec Velebova kontroverzní přednáška o islámu a imigraci uskuteční, se rozhodne dnes po jednání senátní komise. Podle některých indicií z okolí Senátu mnoho šancí nemá. A to paradoxně ne kvůli výběrů hostů, které někteří senátoři ostře kritizují, ale kvůli nesplněným formalitám. Veleba totiž nesplnil žádnou z náležitostí při podávání žádosti o konání akce na půdě Senátu.

Veleba si svá pochybení uvědomuje. I kdyby mu kolegové akci zatrhli, je pevně rozhodnutý, že ji uspořádá jinde. „Mně je to úplně jedno. Jsme v demokracii a z toho vycházím. My tu akci prostě uděláme. Kdo chce, přijde, kdo ne, tak nepřijde,“ sdělil Veleba serveru.

Server dodává, že pokud by senátoři akci „odborníků“ zatrhli, šlo by o vůbec první takový případ na půdě horní komory parlamentu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…