A budu hejtmanka a budu. Andreji Babišovi se vzbouřila jeho žena

12.10.2016 8:04

Místopředsedkyně Sněmovny Jaroslava Jermanová, která je středočeským lídrem ANO, tak moc stojí o to, být hejtmankou, že se kvůli tomu odmítla podřídit Andreji Babišovi. Ten navrhoval přenechat post hejtmana konkurenci. Píše o tom server Seznam.cz.

A budu hejtmanka a budu. Andreji Babišovi se vzbouřila jeho žena
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslava Pokorná Jermanová

Babiš nabídl post středočeského hejtmana Vítu Rakušanovi, lídrovi kandidátky konkurenčního hnutí Starostové a nezávislí.

Server ale poukazuje na to, že ANO s Jermanovou v čele kandidátky ve víkendových krajských volbách zvítězilo s 20,8 procenta hlasů, Rakušanovi Starostové a nezávislí skončili se ziskem 18,4 procenta na druhém místě.

Celý text je ZDE

Andrej Babiš přesto hned v neděli mluvil o tom, že hejtmanské křeslo přenechá Starostům. Zdůvodňoval to tím, že starosta Kolína Vít Rakušan je „slušný člověk“ a že je stejně jedno, kdo hejtmanem je. Důležitější podle Babiše je to, aby hnutí ANO oplátkou získalo většinu v jedenáctičlenné krajské radě.

Server si všiml toho, že Jermanová, kterou označuje jako ambiciózní šestačtyřicetiletou političku, velmi usilovala o post hejtmanky už v předvolební kampani. A v sobotu odpoledne po vyhlášení výsledků dokonce veřejně oznámila, co je pro ní prioritou: raději se prý stane hejtmankou a kvůli tomu odejde z křesla místopředsedkyně Sněmovny a vzdá se poslaneckého mandátu.

Babišovo nedělní vyjádření ji proto zklamalo. Vysněného místa v regionu se nechtěla vzdát a začala bojovat.

Začala rychle sama vyjednávat s ostatními stranami a v pondělí se sešla s Babišem, aby si situaci vyříkali. Nakonec ho podle informací ze štábu ANO přesvědčila, aby jí nechal volnou ruku k vyjednávání.

Ani ona, ani Andrej Babiš už poté tohle „osobní nedorozumění“ nechtějí veřejně komentovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…