A bum. Kroupa a žákyně Fridrichové do krimu? Hamáček jede. I na Pekarovou

05.05.2021 12:12

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) podá trestní oznámení na autory materiálu Seznam Zpráv Janka Kroupu a Kristinu Cirokovou ohledně jeho cesty do Moskvy. V civilním řízení pak bude požadovat odškodné 10 milionů korun. Požaduje také omluvu od lídrů stran koalice Spolu Pekarové Adamové, Fialy a Jurečky. Jejich slova o vlastizrádcích byla nevybíravá, řekl.

A bum. Kroupa a žákyně Fridrichové do krimu? Hamáček jede. I na Pekarovou
Foto: Repro ČT
Popisek: Tisková konference Jana Hamáčka

„Jsem přesvědčen, že je potřeba ukončit tu nesmyslnou kauzu, která vznikla na základě článku serveru Seznam Zprávy. Kauzu, ve které jsem byl panem redaktorem Kroupou obviněn z toho, že jsem snad plánoval vyměnit citlivé informace a bezpečnost ČR s Ruskou federací za dodávky jednoho milionu vakcín Sputnik. Pan redaktor Kroupa se odkazuje na schůzku na Ministerstvu vnitra 15. 4. Tvrdí, že na tu schůzku jsem přišel s tímto plánem, že účastníci schůzky mi ten plán rozmlouvali,“ začal Hamáček na tiskové konferenci, kde se nebudou smět novináři na nic dotazovat.

Anketa

Komu víc věříte?

hlasovalo: 14813 lidí

„Já jsem včera pečlivě všechno vysvětloval, já se nebránil žádným dotazům, účastnil jsem se jednání Sněmovny. Byl jsem i ve sdělovacích prostředcích, nicméně celou tu dobu jsem čekal, kdy se objeví nějaký důkaz. Celý ten článek byl postaven bez jediné citace, nebyla tam žádná přímá řeč, kromě vyjádření Pavla Zemana, které bylo vyjádřením technického rázu. A já jsem čekal, kdy se objeví ten přímý svědek, o kterém hovořili kolegové ze Seznamu. Ten přímý svědek, který potvrdí ten můj ďábelský plán zradit Českou republiku. To se nestalo. Ba naopak. Postupně se k té věci vyjádřil nejvyšší státní zástupce, vyjádřil se ředitel zahraniční rozvědky, vyjádřil se šéf Vojenského zpravodajství. Vyjádřil se ministr zahraničních věcí, který v té době působil jako můj náměstek a vyjádřil se pan velvyslanec Pivoňka. Nikdo z nich nepotvrdil ta obvinění kolegy Kroupy, ba naopak, ti kteří mohli, tak v rámci možností jasně popřeli jakoukoliv spekulaci o tom, že bychom tam něco takového plánovali. Jediný, kdo se nevyjádřil, a tomu já rozumím, je pan policejní prezident, z hlediska probíhajícího trestního řízení. Nikdo další na té schůzce nebyl,“ poznamenal Hamáček.

Hamáčka se dnes zastal i premiér Andrej Babiš (ANO). „Současně se vyjádřil i pan předseda vlády, který řekl, že mám jeho plnou důvěru a jakákoliv konstrukce o výměně informací za Sputnik je nesmyslná. Já panu premiérovi děkuji a té jeho důvěry si vážím,“ sdělil Hamáček.

„Takže tady byl prostor pro Seznam Zprávy, aby tu věc zkorigovaly. Popřípadě aby to vysvětlily, článek stáhly. Nestalo se tak. Já jsem tady vláčen bahnem, označován za vlastizráce, dostávám výhrůžné e-maily a já udělám vše pro to, abych svoji čest očistil. Nejen abych očistil svoji čest, ale abych také očistil jméno ČSSD, která tady je poněkolikáté těsně před volbami obviňována a vláčena špínou. A proto mi nezbývá nic jiného než učinit následující kroky. Podám trestní oznámení na autory té reportáže, což je pan Kroupa a paní Ciroková,“ poznamenal Hamáček. Kristina Ciroková před příchodem do Seznam Zprávy byla redaktorkou pořadu 168 hodin veřejnoprávní České televize moderátorky Nory Fridrichové.

„Budu žádat o prověření, zda nedošlo ke spáchání trestných činů pomluvy, šíření poplašné zprávy a poškození cizích práv. Současně ale podám i civilní žalobu na vydavatele, který je zodpovědný za práci svých lidí a budu požadovat deset milionů korun jako odškodné,“ poznamenal Hamáček.

„Současně říkám, že těchto deset milionů, pokud s tou žalobou uspěji, a o tom nepochybuji, si nenechám, ale poukážu je do nadace policistů a hasičů, která se stará o pozůstalé po těch, kteří při výkonu služby zahynuli. A já si myslím, že těch deset milionů bude použito na správný účel,“ dodal.

„Současně ale, že se žádné důkazy neukázaly, chci konstatovat, že na základě tohoto vylhaného článku opozice a představitelé některých politických stran se velmi nevybíravě vyjadřovali o mé osobě a já budu požadovat od všech těch, kteří mě označili za vlastizrádce a já nevím, co všechno dalšího, aby se mi omluvili. Konkrétně žádám o omluvu paní předsedkyni TOP 09 Pekarovou Adamovou, pana předsedu ODS Fialu a pana předsedu KDU-ČSL Jurečku,“ sdělil také Hamáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…