A co kdybychom uprchlíky sami odváželi z Afriky a pak je rozdělovali po Evropě, stojí v článku britského autora knih o přistěhovalectví

10.06.2015 10:05

Fotograf a autor knih věnujících se tématu přistěhovalectví David Bacon na webu Al-Džazíry soudí, že by měla Evropská unie přestat řešit jen boj proti pašerákům s lidmi, ale snažit se spíš všemi silami pomáhat samotným uprchlíkům. V neposlední řadě by dle jeho názoru měli Evropané přestat s vojenskými intervencemi a podporou autokratických režimů ve třetím světě.

A co kdybychom uprchlíky sami odváželi z Afriky a pak je rozdělovali po Evropě, stojí v článku britského autora knih o přistěhovalectví
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

Bacon tvrdí, že Evropská unie řeší problémy s migrační vlnou přistěhovalců nedostatečným způsobem. Podle jeho názoru se až příliš zaměřuje na zajištění hranic a boj proti pašerákům s lidmi, ale opomíjí samotné uprchlíky. To prý vede k tomu, že jsou miliony lidí hledající v Evropě útočiště ve vážném ohrožení. „EU vyzvala členské státy, aby přijaly 40 000 syrských uprchlíků, ale v loňském roce hledalo azyl v EU více než 600 000 uprchlíků. Tento nepoměr znamená, že obrovský počet uprchlíků nebude mít žádný právní status,“ uvádí Bacon a poukazuje v této souvislosti na vzestup „protipřistěhovaleckých“ politických stran požadujících zavedení restrikcí pro azylanty.

„Francouzský prezident Hollande vyzýval nedávno k tvrdšímu zásahu vůči obchodníkům s lidmi. Evropští lídři uvažují o vracení žadatelů o azyl do místa, odkud vypluli k evropským břehům, a následném potopení jejich člunů. Podobné akce by však představovaly porušení základního práva na azyl. To se však nejspíš nestane, protože EU je vázána mezinárodním právem a nemůže vracet uprchlíky tam, kde by jim hrozilo pronásledování,“ píše Bacon a poukazuje na to, že brojení proti obchodníkům s lidmi se evropští politici zbavují zodpovědnosti za důvody, které vyhánějí uprchlíky z jejich domovů. „Kriminalizace uprchlíků a potápění jejich lodí jejich příliv nezastaví, stejně jako budování hraničních stěn na americko-mexické hranici,“ soudí Bacon.

Celý text v angličtině najdete ZDE

Podle Bacona existují mnohem humánnější a zákonnější způsoby, s jakými je možné se vypořádat se současnou krizí. „Italská poslankyně a bývalá mluvčí vysokého komisaře OSN pro uprchlíky Laura Boldriniová navrhla, že by mohla Agentura OSN pro uprchlíky zřídit pobočky v severní Africe, kde by lidé mohli požádat o azyl. Toky uprchlíků by tak mohly být organizovány a žadatelé o azyl by mohli být přerozdělováni rovnoměrněji mezi evropskými zeměmi. V roce 2013 v Německu řešili 200 000 žádostí o azyl, v Itálii 64 000, zatímco ve Finsku jen 3560 a například v České republice 1000,“ uvádí Bacon.

„Boldriniová věří, že by spravedlivé přerozdělování žadatelů o azyl bylo vyjádřením solidarity mezi jednotlivými členskými státy EU. Její návrh by mohl pomoci zachránit tisíce životů a zaručit jim právo hledat bezpečnější útočiště v situaci, kdy jsou ve svých domovech ohrožování v důsledku války či hladomoru. Italská politička dále navrhuje, aby byli pašeráci lidí odříznuti od svých bankovních kont,“ informuje Bacon, ale zároveň připouští, že žádné z těchto opatření nemůže příliv uprchlíků zastavit a ani to dle jeho názoru není jejich účelem. „Mohou však minimalizovat počty zemřelých ve Středozemním moři a zajistit humánnější zacházení s těmi, co jsou již v Evropě. Neexistuje vojenské řešení tohoto problému. Pašeráci s lidmi prosperují také kvůli chaosu, který vyvolaly evropské mocnosti vojenskou intervencí v Libyi,“ poukazuje Bacon.

Omezení migrační vlny dle jeho názoru vyžaduje změnit způsob, jakým Evropská unie jedná se svými bývalými koloniemi. „Evropa by měla učinit krok k tomu, aby pomohla těmto lidem zlepšit budoucnost v jejich vlastních zemích. To zahrnuje ukončení vojenských intervencí a podpory autokratickým režimům i revizi obchodních a investičních dohod, které vedou k ekonomické polarizaci. Podobná opatření by mohla napomoci k tomu, aby lidé z Afriky či Blízkého východu nemuseli opouštět své domovy. Migrace by tak byla dobrovolnou volbou a nikoli vynuceným aktem,“ je přesvědčen Bacon.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…