A co selský rozum, pane ministře... Poslankyně-nekuřačka se obořila na Němečkův resort kvůli protikuřáckému zákonu

21.01.2016 18:10

Protikuřácký zákon, který připravila vláda, nenechává snad vůbec nikoho v klidu. Kritické hlasy bylo slyšet ve sněmovně, již při prvním čtení, nesouhlasné názory zaznívaly i na přerušeném jednání zdravotního výboru. Komunistická poslankyně Alena Nohavová hledá kompromis v navrhovaném protikuřáckém zákonu. Návrh podle ní vychází vstříc jen jedné straně sporu.

A co selský rozum, pane ministře... Poslankyně-nekuřačka se obořila na Němečkův resort kvůli protikuřáckému zákonu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cigarety

Ponechme stranou věcné nesmysly, které navrhovaný zákon přináší, a na které poslanci poukazují. Návrh je nedostatečný asi v tom, že brání jen polovinu obyvatelstva, tedy nekuřáky, a zbytečně dělí národ na dva nesmiřitelné tábory. Neměl by ale politik více spojovat než rozdělovat? Kolik už například navrhovaný zákon kritizovalo rozumných nekuřáků. Patří k nim i nekuřačka a členka zdravotního výboru sněmovny, komunistická poslankyně Alena Nohavová. K protikuřáckému zákonu se kriticky vyjádřila na zasedání zdravotního výboru a dnes i na webových stránkách Haló novin.

„Předně jsem přesvědčena, že žijeme ve svobodné společnosti, kde má právo každý se vyjádřit, ať je to politik či občan. Tak jsem se svobodně vyjádřila k projednávanému zákonu. Musím předeslat, že jsem nepodávala žádný pozměňovací návrh, jak jsem se dočetla, ani nepodporuji žádnou lobby. V rámci diskuse dvou zcela nesmiřitelných stran jsem sdělila na výboru, a následně na dotaz i reportérům, kde bych já jako zapřisáhlá nekuřačka, kterou kouř osobně obtěžuje i omezuje, hledala prostor pro kompromis,“ píše Alena Nohavová.

Žádný dialog, jen dva protichůdné monology

„Zákon, které ministerstvo zdravotnictví připravilo, vítám. Obávám se, že vzhledem k tomu, že plně vychází vstříc jen jedné ze stran sporu, nenajde ve sněmovně většinovou podporu.Ve vládním návrhu je obsažen absolutní zákaz kouření ve veřejných zařízeních. A to je právě předmětem sporu. Společnost i sněmovna je rozdělena na dva téměř nesmiřitelné tábory. Do e-mailové pošty dostávám zprávy jak pro podporu zákona, tak i odmítnutí tohoto zákona. Většina připomínek, které dostávám, ale zcela ignoruje argumenty protistrany. O zákonu se nevede dialog, ale dva zcela protichůdné monology.

Na zdravotním výboru jsem v rámci obecné diskuse hovořila o tom, zda by nebylo možné a vhodné, aby byl zákon průchozí nejen pro zapřisáhlé odpůrce, ale i pro větší část ostatních, některá ustanovení a dopady zákona zmírnit. A protože každá diskuse, má-li mít smysl, by se měla držet reálných faktů, a ne pocitů, zmínila jsem i pár možných změkčení, která ve světě již existují. Neodpustím si zopakovat, v čem by takové, pro mne ještě akceptovatelné, změkčení mohlo spočívat. Je mi jasné, že pro většinu z těch, co mi píší, existuje jen jediná »jejich pravda« - kuřácká či nekuřácká, která ale o žádném kompromisu neuvažuje. Čerpala jsem ze zkušeností Slovenska a Rakouska. Jde o malá zařízení (otázka je, do jak velkého prostoru je malé zařízení, já osobně si ho představuji kolem 60 m2, kde se nepodává jídlo). Zde by se majitel zařízení musel rozhodnout, zda jeho zařízení bude kuřácké či nekuřácké a viditelně ho označil. V žádném případě by to nemohly být diskotéky, jak se hovořilo na výboru v rámci diskuse. V zařízeních, kde se podává jídlo, by musel být prostor stavebně oddělen se zvláštním vchodem (ne průchozí). Přičemž nekuřácká část by musela být větší. Stavebně oddělené prostory by musely být zděné. Zákon, má-li mít smysl, musí být dodržován, a není-li dodržován, musí být státní mocí vymáhán. Velmi se obávám, že příliš tvrdě pojatý protikuřácký zákon povede jen k jeho masivnímu porušování. Myslím si, že máme mnoho jiných starostí, než abychom zaměstnávali stovky policistů a úředníků kontrolou dodržování zákazu kouření. Nelobbuji za tabákový průmysl ani za kuřáky jako takové. Nehledám kličky, jak zákon znehodnotit, jak mi také mimo jiné bylo podsouváno. Jsem názoru, že i v politice by se měl používat zdravý selský rozum. V tomto případě najít jakýsi střed, kde na jedné straně by kouř neobtěžoval nekuřáky, ale na druhé straně, kdo chce kouřit, kdo si chce ničit zdraví, nechť si kouří,“ tvrdí Jihočeška Alena Nohavová.

Na ministerstvu prý schází selský rozum

Selský rozum naopak podle Nohavové asi schází ve větší míře na ministerstvu zdravotnictví. Neinformovanému jedinci se prý může zdát, že měřeno množstvím mediálních výstupů, je největším problémem našeho zdravotnictví právě kouření. Absolutní nedostatek zdravotního personálu s vysokoškolsky vzdělanými sestřičkami, či krizový stav na Státním ústavu pro kontrolu léčiv, kde se jedná o zdraví opravdu nás všech, jsou určitě většími problémy a veřejnost by ráda věděla, jak je ministerstvo řeší.

"Ale ještě k protikuřáckému zákonu. Prostý selský rozum by určitě zabránil nejdříve ministerstvu zdravotnictví vášnivě kritizovat a zakazovat spolu s normálními cigaretami i ty elektronické, aby je pak vzápětí vzalo na milost. Kolikrát jsme například také slyšeli z úst představitelů ministerstva zdravotnictví, že jsme poslední zemí v Evropě, která nezakazuje kouření. Když se ukázalo, že to není pravda, a že právě u našich sousedů řeší kouření v restauracích podobně jako u nás v současnosti platný zákon, přešlo se vše jen mlčením," dovádá poslankyně.

Protikuřácký zákon čeká ještě dlouhá cesta ke schválení. Množství pozměňovacích návrhů ho změní k nepoznání. "Nebylo by pro ministerstvo zdravotnictví rozumnější přestat plýtvat síly, nechat věci se zakazováním kouření tak, jak jsou na Slovensku, Rakousku, v Německu a u nás a zabývat se něčím důležitějším. A nebo je opravdu tento´protikuřácký zákon jen prvním dílem snahy „postarat“ se nejrůznějšími zákazy o naše zdraví, a to i těch, co s tím nesouhlasí. Brzy by mohly následovat uzeniny, cukrovinky, a nebo snad i rum a pivo, jak tvrdí senátor Jaroslav Kubera," zamýšlí se závěrem Nohavová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…