A co teď? Z ČSSD zazněl opět jiný hlas. Stav vyjednávání je následující

26.04.2018 7:28

Senátorka Eva Syková, jež byla zvolena jako kandidátka ČSSD bez politické příslušnosti, se na svém facebookovém profilu vyjádřila ke koalici ČSSD s ANO, kterou podporuje. „Považuji se za demokrata,“ zdůvodnila svoje stanovisko.

A co teď? Z ČSSD zazněl opět jiný hlas. Stav vyjednávání je následující
Foto: senat.cz
Popisek: Senátorka Eva Syková

„Nesouhlasím s některými kolegy senátory z klubu ČSSD, abychom činili jakékoliv kroky proti dohodě vedení ČSSD s ANO11. ČSSD má demokraticky zvolené vedení. Členové ČSSD svému vedení dali právo jednat a rozhodovat a za to vedení naopak nese odpovědnost. Zatím si podle mého soudu vede dobře,“ sdělila dále Syková s tím, že vyjednávací tým má pověření jednat o podmínkách podpory vlády s ANO.

Anketa

Chcete, aby ČSSD zasedla ve vládě Andreje Babiše?

4%
96%
hlasovalo: 22277 lidí

„V právu i v řízení společnosti existuje zásada, že rozhodnout musí ten, kdo k tomu má oprávnění. Někomu se to jistě nemusí líbit, mnozí členové mohou mít jiný názor. Já jako členka senátorského klubu ČSSD, i když jsem nestraník, ctím právo zvolených zástupců členů ČSSD dohodnout se s ANO 2011 na podpoře a složení vlády,“ dodala Syková.

„Torpédování dohody je torpédováním zvoleného vedení. Je to snaha vyprotestovat si svůj názor. Nesouhlasím s tím a nebudu činit kroky proti dohodě ČSSD s ANO11. Přála bych si vládu s důvěrou a účast ČSSD ve vládě,“ uzavřela své prohlášení senátorka.

Schůzkou na úrovni předsedů by dnes měla jednání o vládě mezi ANO a ČSSD pokračovat. Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) i šéf ČSSD Jan Hamáček chyběli na středeční schůzce, kde jejich místopředsedové diskutovali o možném programovém prohlášení a koaliční smlouvě. Sociální demokraté také předložili ANO svou představu pojistek, které by měly zajistit rovnocenné partnerství.

Jak píší Lidové noviny, sociální demokraté trvají na třech bodech, které jsou pro vznik případné koalice pro ně velmi důležité – členové Okamurovy SPD mají skončit ve významných sněmovních funkcích, ANO nebude ČSSD silově přehlasovávat a člen vlády, jenž bude prvoinstačně odsouzen, musí odejít, jinak koalice končí. 

„Tato podmínka je pro nás nepřijatelná a do koaliční smlouvy ji nechceme. Připadá nám absurdní,“ řekl k tomu ale včera Faltýnek. A to sociální demokraté mají ještě jednu podmínku – v případě, že by podalo demisi všech pět ministrů ze sociální demokracie, do týdne by musel rezignovat i premiér a celý kabinet. 

Babiš se po obnovení jednání o vládě neúčastnil schůzky kvůli výjezdu vlády v demisi do Moravskoslezského kraje. Na jednání nakonec nedorazil oproti původním předpokladům ani Hamáček. Podle jeho statutárního zástupce Jiřího Zimoly se tak schůzka místopředsedů soustředila především na to, jak urovnat co nejvíc záležitostí před jednáním předsedů.

Místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek novinářům řekl, že schůzka Babiše s Hamáčkem by se měla uskutečnit dnes večer. Do konce týdne by se mělo konat i trojstranné jednání s komunisty, kteří mají kabinet tolerovat. Pokud to bude nutné, mohl by se do konce týdne sejít výbor či předsednictvo ANO, poslanecký klub pravděpodobně v příštím týdnu.

Celý příspěvek Evy Sykové:

Jsem pro koalici ČSSD s ANO11.
Jsem pro, aby ČSSD uzavřelo dohodu s ANO11 o vládě, protože se považuji za demokrata.

Nesouhlasím s některými kolegy senátory z klubu ČSSD, abychom činili jakékoliv kroky proti dohodě vedení ČSSD s ANO11. ČSSD má demokraticky zvolené vedení. Členové ČSSD svému vedení dali právo jednat a rozhodovat, a za to vedení naopak nese odpovědnost. Zatím si, podle mého soudu, vede dobře.

Vyjednávací tým má pověření jednat o podmínkách podpory vlády s ANO11. V právu i v řízení společnosti existuje zásada, že rozhodnout musí ten, kdo k tomu má oprávnění.

Někomu se to jistě nemusí líbit, mnozí členové mohou mít jiný názor. Já jako členka senátorského klubu ČSSD, i když jsem nestraník, ctím právo zvolených zástupců členů ČSSD dohodnout se s ANO11 na podpoře a složení vlády.

Torpédování dohody je torpédováním zvoleného vedení. Je to snaha vyprotestovat si svůj názor. Nesouhlasím s tím a nebudu činit kroky proti dohodě ČSSD s ANO11. Přála bych si vládu s důvěrou a účast ČSSD ve vládě.
Prof. MUDr. Eva Syková, DrSc., senátorka pro obvod 20 – Praha 4

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …