A co teď, v "nové" EU? Hlavně se držet Německa a Francie, zní z vlády

25.06.2016 9:42

Na tom, jakou pozici by v „nové“ Evropské unii měli Češi zaujmout, se čeští politici neshodnou. Píše o tom dnešní Mladá fronta Dnes.

A co teď, v "nové" EU? Hlavně se držet Německa a Francie, zní z vlády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Zahradil

Europoslanec ODS Jan Zahradil si myslí, že Brusel už má pravomocí dost. Podle něj by se Česká republika měla snažit dojednat nižší stupeň evropské integrace.

Vyjednejme si výjimku v otázce přijetí eura

Zahradil navíc dodává, že by si přál, aby si Česko vydobylo nové výjimky z evropských pravidel. „Dokážu si představit, že bychom si je měli vyjednat třeba v otázce přijetí eura,“ říká s tím, že se v tomto směru obává neochoty české vlády.

Kritizuje proto kabinet za to, že se začal více orientovat na země západní Evropy považované za motor integrace. „Raději bychom se měli držet střední Evropy,“ říká Zahradil a jako příklad uvádí Polsko.

Tak dobré vztahy s Německem a Francií už jsme dlouho neměli

Ti, kteří řídí českou diplomacii, však podle listu nijak nezakrývají snahu vylepšit si pozici u Německa a Francie. „Tak dobré vztahy jako nyní jsme s těmito zeměmi už dlouhá léta neměli,“ říká sociálnědemokratický ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

„Je třeba domlouvat širší koalice, v nichž nemusí jít jen o země střední Evropy, ale také o západoevropské země,“ přidává se k němu tajemník vlády pro evropské záležitosti Tomáš Prouza z ČSSD.

Spíš než na polský euroskepticismus nastal podle obou citovaných diplomatů čas, aby se začalo víc mluvit o tom, jak důležitá je Evropská unie pro Českou republiku, a vysvětlovat pečlivěji evropskou politiku české veřejnosti.

Pokud se na něčem čeští politici shodnou – a nejde jen o Zahradila, Prouzu či Zaorálka, ale také o europoslance Pavla Teličku z hnutí ANO – je to nutnost, aby se čeští diplomaté v Evropské unii výrazně víc prosazovali. Jenže zatímco Zahradil by vyšší aktivitou rád dosáhl toho, aby pravomoce z Bruselu byly přeneseny zpět k české vládě do Prahy, zbylá trojice chce diplomatickou energii investovat do lepšího fungování Unie.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…