A hele: Matěj Stropnický pojednal téma Jan Palach tak, že už do kavárny nevkročí. Už mu myjou hlavu

17.01.2019 10:15

Včera tomu bylo právě 50 let, co se student historie a politické ekonomie Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Jan Palach zapálil na Václavském náměstí. Byl tento čin hrdinstvím? Mnozí si myslí, že ano, o hrdinství se hovoří i v titulcích médií. Ale najdou se i tací, kteří tento názor nesdílejí, třeba právník Tomáš Tyl nebo bývalý poslanec Klán. A bývalý předseda Zelených Matěj Stropnický přirovnal Palacha ke slavnému novináři.

A hele: Matěj Stropnický pojednal téma Jan Palach tak, že už do kavárny nevkročí. Už mu myjou hlavu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg s miroslavem Kalouskem u hrobu Jana Palacha

Jedním z těch, kdo nepovažují Palachovo sebeupálení za hrdinství, je bývalý poslanec KSČM Jan Klán. „Ted by mě vážně zajímalo, co je hrdinského na tom, že se někdo upálí?“ ptá se v reakci na článek iDNES o Palachovi na Facebooku. „Lidsky je to tragédie, ale ne hrdinství. Podívejme se na to, kolik lidí dnes páchá sebevraždy jen proto, že nemají jak uživit rodinu, z nouze, bezvýchodnosti. Mám tomu všemu rozumět tak, že kdyby se dnes někdo chtěl upálit na protest proti současnému systému, režimu, který potají ničí všechny a všechno, že budou lidé dotyčného uctívat jako ikonu? Ikonu, která bojuje proti současnému bezpráví, klidně i ve světě?“ dodává další otázky „marxistický sociolog dneška“. Míní, že Palachův případ budeme moci objektivně posoudit až za dalších 50 let. „Mnohé okolnosti se prý k tomuto případu vůbec nezmiňují...“ zakončuje svůj příspěvek.

Anketa

Považujete Jana Palacha za hrdinu?

13%
hlasovalo: 19236 lidí
Poněkud jinak, křesťansky, k tomu přistupuje právník Tomáš Tyl. „Už i Karel Schwarzenberg píše, že to nebyla sebevražda...“ všímá si Tyl slov přední tváře TOP 09 a polemizuje s nimi. „Nevíte, kdy je nějaké další Havlovo výročí? Mně jen samo pomyšlení na upálení nedělá dobře a to masové tvrzení, že polití se benzínem a zapálení se s následkem smrti není sebevražda, to bych klidně vyměnil za další ‚měsíc Václava Havla‘, píše Tyl a dodává, že už jsou tyto měsíce tři, v říjnu narození, v listopadu zjevení zástupům a v prosinci nanebezetí. „Pořád je mi to milejší než tvrzení, že sebevražda není sebevražda,“ hodnotí právník.

Cituje z Katechismu: „Každý je odpovědný za svůj život před Bohem, který mu jej dal. On také zůstává jeho svrchovaným pánem. Život máme přijímat s vděčností a ochraňovat jej k jeho cti a ke spáse svých duší. Jsme správci, a ne vlastníky života, který nám Bůh svěřil. Nedisponujeme jím.“ A dodává k tomu: „Sorry, ale sebeupálení, ať tomu říkáme jakkoliv, žádný křesťan nemůže schvalovat. Mučedníkem je ten, kdo byl pro víru zabit, ne ten, kdo se sám zabil pro politický postoj.“ 

Anketa

Zvažujete, že budete volit Jaromíra Soukupa?

65%
hlasovalo: 24812 lidí

Matěj Stropnický, bývalý předseda Zelených, byl o poznání stručnější, zato srovnal Palacha se socialistickou ikonou.

„Z Palacha se stává Fučík: symbol, k jehož činu se přilísává dnešní moc, a to i ta nejodpornější, aby se víc líbila,“ míní obyvatel zámku v Osečanech.

S tímto statusem však mnozí nesouhlasili, i z vlastních řad. „Matěji, promiň, ale tohle přirovnání je patrně nejpitomější věc, kterou jsem od tebe kdy četl,“ píše mu ekologický aktivista Jan Rovenský.

Nakonec i mediální expert Petr Štěpánek dodal velmi krátký status k výročí a hlavně k těm, kdo se o Palachovi vyjadřují. „Pokud byl Jan Palach tak citlivý, jak ho líčí, musel by se dnes při pohledu, kdo všechno si ho bere do úst, znovu upálit,“ konstatoval.

reklama

autor: kas

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …