A je to. Bradáčová dokončila dílo, Dalík nejspíš půjde k soudu

11.03.2014 7:07

Tým státní zástupkyně Lenky Bradáčové dokončil vyšetřování korupce při nákupu armádních obrněnců Pandur. Došlo tak na Marka Dalíka, pravou ruku bývalého premiéra Mirka Topolánka. Ten si měl zástupcům rakouské firmy Steyr říct o plných 450 milionů.

A je to. Bradáčová dokončila dílo, Dalík nejspíš půjde k soudu
Foto: hns
Popisek: Marek Dalík figuruje v kauze Pandur

Anketa

Který pravicový politik je nejlepší?

56%
15%
4%
14%
hlasovalo: 9219 lidí

„Obviněný Marek Dalík byl předvolán k prostudování vyšetřovacího spisu v trestní věci, ve které se měl dopustit zvlášť závažného zločinu podvodu ve stadiu pokusu při nákupu kolových obrněných transportérů Pandur II,“ uvedl mluvčí vrchního zastupitelství Jan Kořán. V současnosti spis studuje Dalíkův advokát Tomáš Sokol.

Podle informací Lidových novin by na tento formální krok mělo navázat podání obžaloby. Již od října 2012 je Dalík obviněn, že se při jednáních o prodloužení kontraktu na pronájem obrněnců měl dopustit podvodu. Klíčovým momentem celého případu byla schůzka v listopadu 2007 v pražské restauraci U Malířů. Tam se tehdy Dalík sešel se dvěma vysokými manažery společnosti Steyr a třemi dalšími osobami z okruhu zbrojařů.

Jeden z rakouských manažerů vypověděl, že mu Dalík během večera v soukromém rozhovoru nabídl pokračování pronájmu pandurů, a jako protihodnotu požadoval tři splátky po šesti milionech euro. Následně kriminalisté získali několik materiálů z firmy Steyr, popisující peripetie zakázky na pandury. Ty pro českou armádu objednal již ministr předcházející vlády Karel Kühnl. Topolánkova vláda uvažovala o výrazném seškrtání zakázky, a nakonec schválila pokračování pronájmu poloviny obrněnců. Cena ovšem klesla oproti původní jen zhruba o čtvrtinu a tento nepoměr okamžitě začal vzbuzovat otázky. Rozdíl totiž činil více než čtyři miliardy.

V prodloužení pronájmu měl zaúřadovat právě Dalík, který byl klíčovým zákulisním spolupracovníkem premiéra Topolánka. Jeho vina se nyní točí kolem požadavku, vzneseného v pražské restauraci. Tradiční problém tvrzení proti tvrzení měli podle Lidových novin vyšetřovatelé prolomit tím, že proti Dalíkovi získali hned několik svědectví. Navíc američtí manažeři rakouské firmy upozornili na nestandardní vyjednávání diplomacii USA.

Na obvinění z korupce by však svědectví ze schůzky těžko stačila. Vyšetřovatelé tedy problém obešli tím, že Dalíka obvinili z pokusu o podvod. Toho se měl dopustit tím, že sliboval ovlivnění nejvyšších ústavních představitelů ČR, ačkoliv v té době byl soukromou osobou, která oficiální cestou neměla k těmto lidem vůbec přístup. Sliboval tedy něco, co zákonnou cestou nemohl splnit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…