A je to. Holanďané poslali do háje Ukrajinu

07.04.2016 7:41

61 procent Holanďanů, kteří se zúčastnili včerejšího referenda o asociační dohodě s Ukrajinou, se vyjádřilo proti. Svůj hlas do volebních schránek vhodilo 32 % obyvatel země, což překročilo hranici 30 %, kterou vyžaduje parlament jako minimum k tomu, aby byl „hlas lidu“ brán v potaz holandskou vládou. Přestože výsledek referenda není oficiálně závazný, holandská vláda již přislíbila, že se jeho výsledkem bude řídit.

A je to. Holanďané poslali do háje Ukrajinu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Předseda vlády Nizozemska Mark Rutte prohlásil, že „již nebude pokračovat v procesu ratifikace smlouvy a pokusí se vymyslet řešení, které by bylo akceptovatelné pro všechny strany“. V atmosféře holandského referenda se začaly šířit hlasy, zejména od zástupců EU, že jeho výsledek by potencionálně mohl vyvolat obecnou euroskeptickou náladu, a to zejména ve Velké Británii, kde referendum o setrvání v Unii proběhne v druhé polovině června letošního roku.

Asociační dohoda s Ukrajinou již byla podepsána 27 státy Evropské unie, tedy všemi kromě Nizozemska, kde byla ratifikace zablokována protievropskými aktivisty, kteří později zorganizovali online petici, což ve výsledku vedlo až ke včerejšímu referendu. Americký deník Wall Street Journal uvádí, že nizozemské „ne“ také znamená vítězství pro Rusko, které již dlouhodobě usiluje o zablokování spolupráce mezi EU a Ukrajinou.

Tisková mluvčí ukrajinského ministerstva zahraničí o holandském referendu prohlásila, že je ze své podstaty pouze „poradního charakteru“ a že finální rozhodnutí o ratifikaci je stejně v kompetenci samotné vlády. „Spoléháme se na to, že závěrečné rozhodnutí bude odpovídat zájmům Ukrajiny, Holandska a celé Evropy,“ prohlásila.

Již zmiňovaný předseda vlády Rutte ovšem nemá moc prostoru k manévrování; jakákoli změna asociační dohody by si žádala nové kolo vyjednávání a ratifikaci všech členských států. Zástupci Evropské unie se v posledních dnech vyjadřovali tak, že z výsledku holandského referenda nebudou plynout žádné bezprostřední důsledky, a to z toho důvodu, že je dohoda s Ukrajinou prakticky již dva roky v platnosti.

Z dlouhodobého hlediska by holandské odmítnutí smlouvy mohlo zkomplikovat budoucí snahy o vybudování užšího vztahu s Ukrajinou a podrýt pokusy EU o bližší ekonomickou kooperaci s okolními státy, včetně Turecka. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: fib

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…