A je to: Stráž obrany státu

21.03.2016 7:24

Parlamentní strana Úsvit ve spolupráci s hnutím Blok proti islámu vytváří svoji údernou jednotku. Důvodem je migrační krize. Na hranice tak chtějí poslat vycvičené strážce. Informuje o tom dnešní MF Dnes.

A je to: Stráž obrany státu
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Předseda strany Úsvit - Národní koalice Miroslav Lidinský

Stráž obrany státu tvoří již několik desítek lidí. Říkají si sosáci a jejich úkolem by měla být pomoc policii. Podle předsedy Úsvitu Miroslava Lidinského se sosáci již několikrát sešli. Jde především o nadšence, kteří ve volném čase střílejí z airsoftových zbraní nebo se zajímají o bojová umění. 

Na starosti je mají bývalý voják a analytik Martin Koller za Blok proti islámu a tajemník Jan Zilvar za Úsvit. Ten již dokonce založil „nadační fond Stráž obrany státu“. Podle jeho slov nebudou mít sosáci žádné uniformy, pouze průkazy a viditelné označení. Budou vycvičeni a následně předáni krajským policejním ředitelům. Kromě migrační krize by mohli pomáhat i při branné výchově ve školách či při živelních katastrofách.

Jak však MF Dnes poznamenává, policie o podobnou pomoc nemá zájem. „V následujících letech budeme přijímat až 4000 nových lidí, mimo jiné i na posílení hlídek cizinecké policie. O podobné aktivitě, kterou zmiňujete, nevíme. Spolupracujeme s dalšími profesionálními sbory, například s armádou, a to se zcela jistě měnit nebude,“ řekla mluvčí Policejního prezidia Jana Macalíková. I přesto, dle Zilvara, chce Úsvit s policisty jednat, a to zhruba v půlce dubna. 

Podle všeho Úsvit neuspěje ani s tím, aby byli sosáci uzákoněni. Například sociální demokrat Roman Váňa (ČSSD) je proti. „Nemyslím si, že bychom měli obnovovat ‚Pomocnou stráž VB‘ nebo ‚Lidové milice‘. Asi už se zoufale chytají každého tématu,“ uvedl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…