A je to: Zemana vážně kárá Brusel. A Hrad důrazně reaguje, slízl to i Sobotka

03.08.2016 8:13

Evropský komisař pro digitální ekonomiku a společnost Günther Oettinger kritizoval vyjádření prezidenta Miloše Zemana k přijímání migrantů v České republice. Zeman svými výroky oslabuje Evropu, řekl eurokomisař v rozhovoru s německým rádiem ffn.

A je to: Zemana vážně kárá Brusel. A Hrad důrazně reaguje, slízl to i Sobotka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman při rozhovoru pro Blesk ze zámku v Lánech

„Samozřejmě vím, že Česko z historického hlediska nemá v ústavě zakotveno tolik důvodů pro poskytnutí azylu jako my (Německo),“ uvedl v reakci na úterní Zemanovy výroky Oettinger. „Ale uprchlické kvóty jsme přijali velkou většinou a jsou evropským právem,“ dodal eurokomisař.

Kdo jako Zeman takovým způsobem haní evropské zákonodárství, oslabuje Evropu jako celek, řekl eurokomisař.

Vytvářeli bychom podhoubí pro barbarské útoky

Mluvčí prezidenta Zemana Jiří Ovčáček v úterý řekl, že prezident nesouhlasí s jakýmkoli přijímáním uprchlíků. Česká republika by tím podle něj vytvářela „podhoubí pro barbarské útoky“ na svém území.

Česká vláda před časem oznámila, že přijme 80 migrantů z tureckých uprchlických táborů. Na základě kvót schválených loni v září by mělo Česko přijmout celkem 2691 migrantů. Podle Zemana by se měli k takové věci vyjádřit poslanci a senátoři.

„Skutečně si myslím, že se musíme sami sebe zahanbeně ptát, jestli nemůžeme 300 000 obklíčených Syřanů v Halabu nabídnout víc,“ řekl dále v rozhovoru Oettinger. Lidé ve městě na severozápadě Sýrie, které je v obklíčení sil syrského prezidenta Bašára Asada, podle německého eurokomisaře hladoví a jsou na pokraji smrti.

Ovčáček reaguje

Na eurokomisařova slova vzápětí zareagoval prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček těmito slovy: „Pro pana eurokomisaře ještě jednou a důrazněji: Žádní migranti v ČR na základě evropských kvót nebo ‚dobrovolného‘ přerozdělování.“

Později Ovčáček doplnil, že prezident veřejně vyzval vládu, aby zastavila přijímání migrantů na základě evropských kvót a v rámci ‚dobrovolného‘ přerozdělování. „Odpověď na takovou výzvu zní ANO, nebo NE. Jiné odpovědi by byly jen výmluvami a slizkým blátem,“ uvedl Ovčáček a připomněl, že eurokomisař Oettinger říká NE, první vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš říká ANO. „Pan premiér mlčí. Jak dlouho bude panu premiérovi trvat, než se jasně vyjádří, zda ANO, nebo NE? Začínáme počítat dnes, 3. 8. 2016,“ dodal Jiří Ovčáček.

Celý text příspěvku Jiřího Ovčáčka na jeho facebookovém profilu:

Pro pana eurokomisaře ještě jednou a důrazněji: Žádní migranti v ČR na základě evropských kvót nebo "dobrovolného" přerozdělování.

Tajemství pana premiéra

Pan prezident veřejně vyzval vládu, aby zastavila přijímání migrantů na základě evropských kvót a v rámci "dobrovolného" přerozdělování.

Odpověď na takovou výzvu zní ANO nebo NE. Jiné odpovědi by byly jen výmluvami a slizkým blátem.

Eurokomisař G. Oettinger říká NE

1. vicepremiér a ministr financí A. Babiš říká ANO

Pan premiér mlčí.

Jak dlouho bude panu premiérovi trvat, než se jasně vyjádří, zda ANO nebo NE?

Začínáme počítat dnes, 3.8.2016.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…