A je to hotové. Turecko bude přijímat uprchlíky výměnou za obnovení diskusí o členství v EU

18.03.2016 15:56

Evropská unie uzavřela dohodu s Tureckem ohledně řešení migrační cesty z Turecka do Řecka. Turecko bude zpětně přijímat migranty příchozí do Řecka výměnou za znovuotevření jednání o jeho vstupu do Evropské unie. Informuje The Guardian.

A je to hotové. Turecko bude přijímat uprchlíky výměnou za obnovení diskusí o členství v EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér České republiky Bohuslav Sobotka

Evropská unie v pátek uzavřela dohodu s Tureckem, která bude znamenat, že počínaje nedělí se všichni migranti, kteří přijdou do Evropy, budou vracet zpět přes Egejské moře na turecké území. Podle předsedy Evropské rady Donalda Tuska se v průběhu dnešního dopoledne projednaly klíčové třecí plochy dohody.

K formálnímu stvrzení dohody by mělo dojít během dnešního odpoledne, obě strany se však na podmínkách již shodly.

Turecko výměnou za zpětné přijímání migrantů a uprchlíků také získá. Dojde totiž k opětovnému otevření diskuse o jeho možném vstupu do Evropské unie.

Celý text zde.

EU se zároveň zavázala k urychlenému zaplacení tří miliard euro, které Turecko využije pro stanovení lepších podmínek pro syrské uprchlíky. Turecko přislíbilo, že se všemi navrácenými migranty bude jednáno v souladu s mezinárodním právem, a garantovalo, že je nebude vracet do zemí jejich původu.

K dohodě došlo i přes výtky tureckého prezidenta Erdogana, který kritizoval Evropskou unii za její „ostudnou“ historii zacházení s uprchlíky.

V současnosti se na řeckém území nachází zhruba 45 000 lidí, kteří nemají kam jít. 14 000 z nich žije v otřesných podmínkách na hranicích mezi Řeckem a Makedonií, jelikož nemohou cestovat dále do Evropy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…