A je to tady. Koalice ve Středočeském kraji se rozpadla. Hnutí ANO všem vypovědělo smlouvu

23.10.2017 17:44

Středočeská koalice ANO, STAN, ODS a Nezávislých Středočechů, která vznikla po loňských krajských volbách, končí. Hnutí ANO rozeslalo koaličním partnerům dopis a e-mail s informací, že všem vypovídá koaliční smlouvu. ČTK to dnes řekl hejtmančin náměstek Daniel Marek (Nezávislí Středočeši).

A je to tady. Koalice ve Středočeském kraji se rozpadla. Hnutí ANO všem vypovědělo smlouvu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslava Pokorná Jermanová

V krajské vládě by podle některých informací mohli dosavadní partnery ANO vystřídat opoziční sociální demokraté a jedná se i o podpoře komunistů. Marek ale uvedl, že možností, jak bude příští koalice vypadat, je více. "Jsem přesvědčen, že na stole není jednom jedna varianta," řekl.

Podle něj se nyní rozbíhá kolo telefonátů a osloveni byli i Nezávislí Středočeši. "Nějaké nabídky padají, ale každou minutou se mění. Takže v tuto chvíli nedokážu reagovat na to, jestli bychom podpořili nějakou jinou koalici," dodal Marek.

Předseda klubu zastupitelů za ČSSD Miloš Petera dnes potvrdil, že ANO nabídlo koaliční spolupráci ČSSD. "Dostali jsme nějakou nabídku do koalice s ANO, na to jsme kývli. Závisí to teď na ANO, uzavřené to ještě úplně není," uvedl. Nabídku musí také projednat klub zastupitelů ČSSD, zatím ji jen v neděli schválil krajský výkonný výbor.

ANO a ČSSD v zastupitelstvu nemají většinu, mohly by ale vládnout s podporou komunistů. Předseda středočeské KSČM Stanislav Grospič uvedl, že se o možné spolupráci s KSČM jedná, její podmínky mají být upřesněny. Podle šéfa klubu zastupitelů za KSČM Zdeňka Štefka pro komunisty nejsou důležité posty, ale možnost prosazovat program.

Na úterý je svoláno jednání krajského zastupitelstva, ještě předtím se chce k situaci v koalici vyjádřit hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) na tiskové konferenci.

V dosavadní koalici se rozhořel spor mezi hnutím ANO a Starosty. ANO vyčetlo dvěma radním za STAN špatnou práci. Starostové tvrdili, že jde o účelovou kritiku a za jejich zády se domlouvá nová koalice bez jejich účasti. Dosavadní koalice má v pětašedesátičlenném zastupitelstvu 44 hlasů. ANO má 16 mandátů, STAN o jeden méně a ODS patří deset křesel. Nezávislí Středočeši, kteří původně kandidovali za TOP 09, mají tři zastupitele. V opozici byla dosud ČSSD s 11, KSČM s osmi a TOP 09 se dvěma zastupiteli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…