A je to tady. Těmto lidem Miloš Zeman předal státní vyznamenání

28.10.2016 20:53

Každoroční výroční ocenění patří k nejsledovanějším pravomocím prezidenta republiky. Kolem 28. října jsou vždy čile rozebíráni nejprve potenciální ocenění, a poté skuteční vybraní laureáti. Jak v případě prezidentů Václava Havla a Václava Klause, tak v současnosti u Miloše Zemana, jsou diskuse často velmi vášnivé.

A je to tady. Těmto lidem Miloš Zeman předal státní vyznamenání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pohled na chrám sv. Víta v areálu Pražského hradu

Řád bílého lva prvního stupně vojenské skupiny získal generálporučík Jaroslav Klemeš, in memoriam armádní generál Karel Janoušek a rovněž in memoriam brigádní generál Karel Kuttelwascher. Ve všech případech se jedná o legendy bojů za druhé světové války, stejně jako v případě plukovníka Aloise Dubce, který obdržel Řád bílého lva druhého stupně. Řád bílého lva občanské skupiny obdržel kardinál Dominik Duka a profesor Günter Verheugen, bývalý komisař Evropské komise.

Řád Tomáše Garrigua Masaryka obdržel in memoriam Hanuš Holzer, bývalý honorární konzul ČR ve Švýcarsku, který zemřel letos v dubnu, a také ekonom a někdejší čestný předseda ČSSD Valtr Komárek. Třetím držitelem Masarykova řádu je herec a režisér Jan Kačer.

Následovaly medaile Za hrdinství. Jejími držiteli se stali Josef Sousedík, starosta města Vsetín, který byl popravený v roce 1944 gestapem, a Jiří Nesázal, jenž prokázal hrdinství při zneškodňování šíleného střelce v restauraci v Uherském Brodě.

Medaili Za zásluhy obdržel ředitel Budějovického Budvaru Jiří Boček, dlouholetý předseda České obce legionářské Pavel Budinský, lékař Jaroslav Feyereisl, česká velvyslankyně v Sýrii Eva Filipi, filmový architekt Jindřich Goetz, zpěvák Daniel Hůlka, podnikatel Petr Chmela, filmový režisér Juraj Jakubisko, profesor filozofie Karel Kosík, dlouholetý předseda Českého svazu včelařů Josef Mandík, který bohužel zemřel minulý týden, prvorepublikový politik Luděk Pik, úspěšní podnikatelé František Piškanin a Štěpán Popovič, odborový předák ze Škoda Auto Jaroslav Povšík, politolog Petr Robejšek, gymnastka Věra Růžičková, podnikatel Viliam Sivek, diplomat Jaromír Šlápota a docentka ekonomie Judita Štouračová.

Letos největší kontroverze mezi oceněnými vzbudil již dopředu zpěvák Daniel Hůlka. Známý představitel muzikálového Drákuly se prý sám pochlubil médiím, že má být oceněn, a vyvolal tím značný rozruch. Mnozí totiž poukazovali na fakt, že Hůlka je známým sympatizantem prezidenta Zemana a dokonce byl kandidátem jeho strany SPO.

Odpůrci prezidenta dávali jeho ocenění do souvislosti s dřívějšími vyznamenáními umělců, kteří projevovali prezidentu Zemanovi sympatie. Například se jednalo o herečku Jiřinu Bohdalovou, nebo hudebníka Františka Ringo Čecha.

Mezi návrhy na ocenění, kterým nebylo vyhověno, se stal jednoznačně nejznámějším pamětník holocaustu Jiří Brady. Strýc ministra kultury Daniela Hermana, který měl dostat Řád T.G.Masaryka, byl podle tvrzení svého synovce informován, že má být oceněn, nakonec z toho však sešlo. Odpůrci prezidenta to dali do souvislosti s kritizovaným setkáním ministra Hermana s dalajlámou a vznikla z toho kauza, která poslední týden hýbe celou českou politikou.

V minulých letech odpůrci prezidenta Zemana těžko „rozdýchávali“ řadu jeho ocenění. Zejména Františka Čubu, předsedu legendárního JZD Slušovice a v současnosti senátora za Zemanovu SPO, nebo v loňském roce Miroslava Tomana, ministra zemědělství v komunistických vládách Lubomíra Štrougala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…