A je to tu: EU nám přidělí uprchlíky

11.05.2015 13:43

Dle serveru iDNES.cz Evropská komise dnes navrhne, aby každá členská země Evropské unie musela přijmout daný počet uprchlíků podmíněný kvótami. Zároveň chce navrhnout novou imigrační politiku, která by umožňovala legální imigraci. Pro je Německo, proti tomuto návrhu se staví nová britská vláda.

A je to tu: EU nám přidělí uprchlíky
Foto: Archiv
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

Na základě odhadu Organizace spojených národů se pokusilo od začátku letošního roku dostat do Evropy 60 tisíc lidí. Více než 1 800 z nich jich zemřelo při pokusu migrovat do Evropy. Evropská unie se tak snaží vyvinout imigrační politiku, díky které by se jednotlivci dokázali dostat do Evropy legálně, a nemuseli by tak riskovat své životy. O tomto návrhu se má diskutovat v rámci EU na konci června. Informuje BBC.

Mimo nových přístupů k imigraci má být součástí navrhovaného plánu i boj s pašeráky lidí a ochrana vnějších hranic Evropské unie. Píše se na serveru iDNES.cz.

V době, kdy dochází k masivnímu přílivu uprchlíků do Evropy, mají být ti, kteří dostanou azyl, přerozděleni rovnoměrně do jednotlivých členských zemí. Evropská komise chce hlavně prosadit legální možnost imigrovat do Evropské unie. „Měla by pro ně existovat legální cesta, jak se dostat do EU,“ je napsáno v dokumentu.

Evropská komise upozorňuje na to, že počet uprchlíků rozdělených do všech zemí EU bude určovat ekonomická vyspělost země a míra nezaměstnanosti. To prý zajistí „férovou a vyváženou účast všech členských států na řešení tohoto problému“.

Celý text zde

Pokud by dnes tento návrh odsouhlasilo alespoň 14 z 28 eurokomisařů, prošel by návrh dále na schválení Radě EU a Evropskému parlamentu.

Dá se očekávat, že tento návrh budou téměř určitě podporovat země v oblasti Středozemního moře, tedy Řecko, Itálie a Španělsko. Podporovatelem tohoto návrhu je i Německo, protože je většinou hlavním cílem uprchlíků a kvóty by mu zajistily, aby se uprchlíci přerozdělili rovnoměrně i do ostatních států. Švédsko, Rakousko a Francie mají podobný přístup.

Velká Británie se pro změnu staví jasně proti tomuto návrhu, protože už dříve prohlásila, že o žádné uprchlíky nestojí. Po místních volbách a vítězství konzervativců se dá očekávat stejný postoj. Maďarsko i Česká republika se také staví proti kvótám. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…