A je to tu: Šéf Reflexu Šafr znovu udeřil na Miloše Zemana

11.07.2013 9:32

Prezident Miloš Zeman včera jmenoval vládu premiéra Jiřího Rusnoka. „Vládu, jež nemá oporu Parlamentu. Dosadil ji Zeman sám ze své vůle a zaštiťuje se přitom vůlí lidu,“ kriticky zhodnotil politický vývoj šéfredaktor Reflexu Pavel Šafr ve svém editorialu ve čtvrtečním vydání časopisu.

A je to tu: Šéf Reflexu Šafr znovu udeřil na Miloše Zemana
Foto: Petr Kupka
Popisek: Prezident Miloš Zeman v Osvětimanech

Není se prý ale čemu divit, neboť všichni autoritáři světa vůli lidu účelově využívají ke svým vlastním zájmům. Lid má totiž pak podle Šafra pocit, že vládne, když mu to autoritář umí chytře podat. „To, co potřebujeme, ale rozhodně není vláda lidu, nýbrž vláda zákonů a pravidel,“ opřel se do Rusnokova kabinetu.

Přestože se dnes už stojedničková koalice jeví jako iluze, nic to podle jeho názoru nemění na skutečnosti, že vláda Petra Nečase měla mít mandát až do řádných voleb. „Je normální, když vláda, která se snaží o nepopulární reformy, ztrácí v průběhu svého období veřejnou podporu. To je zákonitost parlamentní demokracie,“ zdůraznil.

Účelové ohýbání pravidel

Šafr také poukázal na to, že podle jeho názoru celou současnou politickou krizi už od jejích počátků provází účelové ohýbání pravidel. Jako příklad uvedl monstrózní zátah policie, který byl ale nepřiměřený vzhledem ke svým hubeným výsledkům. Docílil prý pouze jediného – shodil premiéra. „Jenže panu prezidentovi se tato akce hodila do krámu. Mohl splnit svůj předvolební slib, že s Nečasovou vládou zatočí,“ zlobí se šéfredaktor. Přímá volba prezidenta prý ale přece neznamenala změnu v jeho pravomocích. „Prezident si ta pravidla rovněž prostě ohnul, jak se mu to hodilo, a tak mu máme novou vládu. Ó, my se máme!“ dodal ironicky.

Pokud si podle Šafra LIDEM a ČSSD udrží svou důstojnost a nebudou tancovat tak, jak Zeman píská, tato vláda v Poslanecké sněmovně nikdy důvěru nezíská. Pokud se ale ohnou i oni, Šafr podotýká, že státní převrat bude pokračovat a i další uvolněná místa se budou zaplňovat lidmi z řad zemanovců, komunistů a sociálních demokratů.

Tragické rozdělení společnosti, které přinese ještě mnoho zla

„Kdybychom to viděli v kině, tak by to byl zajímavý film a o hlavním hrdinovi z Hradu bychom mohli uznale poznamenat, že je to sekáč.  Bohužel v tom filmu také hrajeme, byť nás ta vůle lidu odsoudila k vedlejším rolím a do komparsu,“ glosuje Šafr. Nejhanebnější na celé situaci je podle jeho názoru to, že do role bezmocných statistů a komparsistů se v této zemi dostala právě ta vrstva lidí, jež disponuje svými mozky a táhne společnost dopředu. Onu „vůli lidu“ pak dle něj představují ti, kteří se v pomyslném vlaku jen vezou.

Takové ostré rozdělení společnosti, které se dle slov Šafra Zemanovi povedlo, je tragické a přinese prý ještě mnoho zla. „Zeman je nesmírně obratný politik, jenž dobře využil frustraci voličů, náhlou horlivost policie a nejasnosti v Ústavě. Ale není to státník, který by spojoval národ na základě obecného vědomí společně sdílené zodpovědnosti za stát. A proto je to špatný prezident,“ uzavřel.

Levicový populismus ovládá zemi

Šafr ve svých editorialech pravidelně ostře kritizuje prezidenta a jeho způsob výkonu moci. Ve vydání Reflexu z 27. června například napsal, že vzdělaní lidé a střední vrstvy jsou v naší zemi „zajatci vidláků vzdychajících po socialismu a levicový populismus, jakobínská protikorupční hysterie a nástup falešných proroků na nějaký čas ovládnou Českou republiku“. Minulý týden označil politický vývoj v zemi jako rozhlížení se na křižovatce mezi Západem a Východem, mezi rozumem a nerozumem, demokracií a autokracií. Rýpnul si také do velké části starší generace, která má podle jeho názoru „kompletně vymytý mozek dlouholetou propagandou KSČ“.

Redakce časopisu Reflex patří k jedněm z nejhlasitějších mediálních kritiků Zemana, svými výroky na jeho adresu proslul i redaktor Jiří X. Doležal. Ten včera dokonce podal trestní oznámení, které se týká manželů Klausových. Podle něj totiž podpora, kterou Jan Fischer a Klausovi na začátku roku vyjádřili Miloši Zemanovi v prezidentské volbě, byla korupce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…