A je to tu zase. Z Rakouska hrozí, že Česku zatnou tipec s čerpáním dotací

20.09.2015 10:14

Rakouský kancléř Werner Faymann pohrozil zemím, které odmítají pevné kvóty na rozdělení běženců v Evropské unii, že přijdou o peníze z evropských fondů. Řekl to v rozhovoru s německým nedělníkem Welt am Sonntag. Podobný návrh už dříve zazněl i z Německa, Evropská komise jej však odmítla mimo jiné s tím, že je z právního hlediska nemožný. Mezi státy odmítající kvóty patří i Česko.

A je to tu zase. Z Rakouska hrozí, že Česku zatnou tipec s čerpáním dotací
Foto: Hans Štembera
Popisek: Měna Euro

Podle Faymanna není udržitelná současná situace, kdy se běženci v podstatě nekontrolovaně pohybují po Evropské unii a většina z nich míří do tří států - Německa, Rakouska a Švédska. "Potřebujeme jiný systém, a to závazné kvóty pro všechny země EU," řekl rakouský kancléř s tím, že se o zodpovědnost za řešení situace s uprchlíky musí podělit všichni.

"Pokud se některé země nadále budou chovat nesolidárně, měly by čelit následkům. Těmto zemím by měly být kráceny evropské finanční prostředky," řekl dále Faymann. Odpor vůči pevným kvótám je zejména v zemích střední Evropy, mimo jiné v Česku a na Slovensku.

O kvótách na rozdělení běženců budou v úterý jednat unijní ministři vnitra

Hrozba, že země odmítající kvóty na běžence přijdou o přístup k evropským fondům, už dříve zazněla z Německa. Nejprve s ní vystoupil ministr vnitra Thomas de Maiziére, který se přitom odvolával na údajný návrh předsedy Evropské komise Jeana-Clauda Junckera, ministra následně podpořil i vicekancléř Sigmar Gabriel. Naopak kancléřka Angela Merkelová takový návrh odmítla, podle ní výhrůžky nemohou zajistit evropskou jednotu.

Evropská komise odmítla, že by Juncker s podobným plánem přišel. Zároveň uvedla, že k realizaci navrhovaného opatření není právní základ. Čerpání peněz z evropských fondů se řídí smlouvou mezi EK a jednotlivými zeměmi a finanční prostředky je možné odebrat pouze na základě důvodů obsažených v této smlouvě.

O kvótách na rozdělení běženců budou v úterý jednat unijní ministři vnitra. Ve středu se situací kolem uprchlíků bude zabývat mimořádný summit EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…