A je to venku: Za řešením krize Řecka stály USA

29.09.2015 14:20

Podle nejnovějších informací řeckého deníku Kathimerini se ve vyjednávání mezi Řeckem a jeho věřiteli, angažovaly i USA. Spojené státy chtěly údajně udržet Řecko v eurozóně, a proto radily premiéru Tsiprasovi, jak má při vyjednávání postupovat.

A je to venku: Za řešením krize Řecka stály USA
Foto: europarl.europa.eu, tan
Popisek: Alexis Tsipras, premiér zadluženého Řecka

USA radila předchozí řecké vládě Syrizy, aby neútočila na Německo a projevila ochotu k reformám ještě předtím, než mělo dojít k uzavření dohody na třetí záchranný balíček pro Řecko. Deník Kathimerini tuto informaci zjistil z kopie tajného telegramu, který zaslal řecký velvyslanec v USA Christos Panagopoulos.

Panagopoulos poslal 16. července telegram, ve kterém shrnul vztahy mezi oběma zeměmi. Ze zprávy je zřejmé, že USA velmi chtěly, aby Řecko zůstalo členem eurozóny a „důsledně poskytovaly rady, jaké by měla vláda vedená premiérem Alexisem Tsiprasem udržovat vztahy se zbytkem eurozóny“.

USA například poradily Řekům, aby neútočili na německou vládu a snažili se vytvořit alianci s Velkou Británií, Francií, Itálií a Rakouskem. Tyto země se mělo Řecko pokusit přesvědčit o svoji připravenosti k zavedení reforem a získat tak jejich podporu.

Celý text zde

Velvyslanec ve zprávě dále uvedl, že Washington apeloval na geopolitický význam Řecka pro eurozónu a na důležitost seškrtání řeckého dluhu. Podle něj vláda USA podpořila Mezinárodní měnový fond v jeho snahách o odepsání části dluhu.

Údajně se USA zasadily o zdůraznění geopolitického úhlu pohledu i skrze NATO, kdy zástupce generálního tajemníka Alexander Vershbow řekl, že případný řecký odchod z eurozóny by mohl mít následky pro celou alianci a že mu „Grexit dělá starosti“. Důležité je zmínit, že jeho poznámka přišla poté, co se Rusko a Řecko dohodly na stavbě ropovodu.

Podle velvyslance byly po dobu vyjednávání Řecko a USA v těsném kontaktu v mnoha ohledech, včetně ministerstev financí i zahraničí.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …