A je zle: Jen co ho Zeman navrhl do Ústavního soudu, objevilo se toto

17.12.2019 10:02

Současný předseda Nejvyššího soudu (NS) Pavel Šámal minulý týden přijal nabídku prezidenta Miloše Zemana a požádá senátory, aby mu umožnili stát se soudcem Ústavního soudu ČR. Úterní Lidové noviny přinesly informaci, jakým způsobem Šámal využívá svůj plat ve výši 229 tisíc a diplomatický pas, který má k dispozici. Ukázalo se, že rád cestuje do ciziny se svou ženou, která je zároveň jeho podřízenou.

A je zle: Jen co ho Zeman navrhl do Ústavního soudu, objevilo se toto
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal

Pavel Šámal, který se rozhodl, že bude usilovat o post člena Ústavního soudu ČR, podle všeho za státní peníze o sto šest cestoval po světě. I s manželkou.

„Za čtyři roky ve funkci navštívil jedenatřicet zahraničních destinací a procestoval 207 tisíc korun. Na patnácti služebních výjezdech ho přitom doprovázela jeho žena. Ubytování a doprava Milady Šámalové, která je rovněž soudkyní Nejvyššího soudu, vyšly téměř na stejnou sumu jako u jejího nadřízeného a chotě zároveň. Manželé Šámalovi využili mimo jiné pozvání k návštěvám do mimoevropských zemí. Setkali se třeba s představiteli justice v Thajsku, Mexiku či Izraeli,“ napsal deník.

Místopředseda Nejvyššího soudu Roman Fiala cestoval podstatně méně. Požádal o proplacení nákladů něco přes 14 tisíc korun. Šámalova předchůdkyně Iva Brožová konala zahraniční cesty bez manžela-advokáta.

Šámal na dotazy deníku neodpověděl hned, ale přislíbil, že se vyjádří v příštích dnech. Se Šámalovými cestami se chce seznámit i ministryně spravedlnosti za hnutí ANO Marie Benešová.

Vedoucí oddělení styku s veřejností Petr Tomíček zdůraznil, že je běžné, když vysocí představitelé justice zvou na návštěvu své kolegy z jiných zemí. Kupříkladu vedení nejvyššího soudu Thajska navštívilo Česko už třikrát. Manželé Šámalovi prý při svých cestách dbali na to, aby neplýtvali penězi.

„Pokud cestovali ze zdravotních důvodů v letadle pohodlnější první třídou (anebo business class), pak si vždy rozdíl v ceně takové letenky doplatili ze svého,“ poznamenal Tomíček.

reklama

autor: mp

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…