A jejda. Čínské médium píše o nás a o Zemanovi

03.12.2014 13:10

Profesor Clifford A. Kiracofe z Vojenského institutu ve Virginii kritizuje v čínském deníku Global Times neokonzervativní tendence americké zahraniční politiky. Obává se, že po vítězství Republikánů v nedávných volbách je ke studené válce opět o krok blíž. Všímá si také snahy Američanů zasahovat do vnitřních záležitostí České republiky.

A jejda. Čínské médium píše o nás a o Zemanovi
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman na státní návštěvě Číny

Anketa

Které velmoci věříte nejvíce?

10%
87%
3%
hlasovalo: 252890 lidí

Kiracofe konstatuje, že nedávné vítězství Republikánů v listopadových volbách do Kongresu se zásadně promítne do prosazování neokonzervativní zahraniční politiky Spojených států. Podle Kiracofeho tak vzroste pravděpodobnost rozpoutání nové studené války. „Neokonzervativní myšlení bylo sice přítomno od dob Trumana i u Demokratů, ale v posledních dekádách začalo dominovat i mezi Republikány. Druhá válka v Iráku a politika na Blízkém východě je příkladem toho, jak se v obou politických stranách neokonzervatismus hluboce zakořenil,“ tvrdí profesor Kiracofe, který byl v minulosti také členem amerického senátního výboru pro zahraniční vztahy.

Kiracofe míní, že pro toho, kdo je obeznámen s neokonzervativní zahraniční politikou, nemůže být snaha Američanů o oživení studené války v Evropě žádným překvapením. „S konfliktem na Ukrajině jsme všichni dostatečně obeznámeni. Spojené státy se netají tím, že v posledních dvou letech investovaly do další barevné revoluce, která měla vést ke změně režimu, částku přesahující 5 miliard dolarů,“ poukazuje Kiracofe a zmiňuje konkrétně nátlak na Maďarsko a Českou republiku. „V očích amerických politiků mají tyto dvě země až příliš úzké diplomatické a ekonomické vztahy s Ruskem a Čínou. Washington chce izolovat Rusko a vyřadit ze hry Čínu,“ tvrdí Kiracofe.

celý článek v angličtině máte k dispozici ZDE

V Maďarsku se Washington nyní podle Kiracofeho zaměřuje především na premiéra Viktora Orbána a jeho stranu Fidesz. „Trnem v oku je Washingtonu nezávislá zahraniční politika Maďarska vůči Rusku a Číně. Nejvíce Američané Budapešti vyčítají její podporu plynovodu South Stream, který měl dodávat plyn do jižní a střední Evropy,“ píše Kiracofe. Orbán si prý příliš nepomohl ani svojí kritikou neoliberální ekonomiky amerického střihu. „Fidesz se zavázala k prosazování evropské integrace, ale za pozitivní považuje v rámci globálního rozvoje i užší spolupráci mezi Evropou a východními trhy,“ popisuje Kiracofe.

Vzhledem k výše popsaným skutečnostem není podle Kiracofeho divu, že se maďarský premiér Orbán ocitl v hledáčku neokonzervativců ovládajících americkou zahraniční politiku. „Pro jisté vlivné kruhy ve Washingtonu je postoj Maďarska prostě nepřijatelný. Jde přímo proti zažité hegemonii Západem nastavených pravidel fungování světové politiky a ekonomiky,“ shrnuje Kiracofe postoje Washingtonu.

blížší informace k profesoru Kiracofemu naleznete ZDE

Jako jeden z hlavních nástrojů, prostřednictvím kterého Washington zasahuje do vnitřní politiky „neposlušných“ zemí vidí Kiracofe Národní nadaci pro demokracii (NED) se sídlem ve Washingtonu. „Její šéf Carl Gershman nedávno ve svém článku publikovaném v deníku Washington Post napadl českého prezidenta Miloše Zemana za jeho snahu udržovat přátelské vztahy s Ruskem a Čínou. Gershmanovy osobní urážky proti českému prezidentovi jsou součástí taktiky neokonzervativců a jejich spojenců,“ konstatuje Kiracofe.

Gershman podle Kiracofeho ostře kritizoval především návštěvu Zemana v Číně a jeho vyjádření o tom, že Česká republika považuje otázky spojené s Tibetem a Tchajwanem za vnitřní záležitost Číny. „Vzhledem k tomu, že je NED financována vládou, hodnotí mnozí kritici Gershmanovu ofenzivu za nevhodnou a kontraproduktivní. Někteří pozorovatelé navíc považují nedávné demonstrace proti  prezidentu Zemanovi za skryté vměšování USA do vnitřních záležitostí České republiky,“ komentuje Kiracofe a dodává v závěru svého komentáře, že neférová politika USA vůči Maďarsku a ČR přispívá k pnutí ve střední i východní Evropě, kde je již do velké míry destabilizována Ukrajina. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …