A ještě Jirka Drahoš? Vtip? A uvidíte, co Zeman! Hamáček si prý „nabil ústa“ a všichni se mu smějí. A prý bude hůř

02.04.2020 7:23

Jednou z otázek, která se řeší v souběhu s prevencí dalších nákaz koronavirem, je i jak udržet českou ekonomiku při životě. Včera ministr Jan Hamáček představil tým ekonomů, který s tím má pomoci. Povede ho bývalý prezidentský kandidát Jan Švejnar, objeví se v něm například Tomáš Sedláček či Ilona Švihlíková. Některé politiky a komentátory tímto Hamáček nepotěšil, slabě řečeno. Ozvaly se otázky, zda se jedná o aprílový vtip. A také názor, že virus nenapáchá zdaleka takové škody jako tato skupina. Komentátor Tomáš Vyoral si rýpl, že by ještě měli přidat Jana Fischera a Jiřího Drahoše.

A ještě Jirka Drahoš? Vtip? A uvidíte, co Zeman! Hamáček si prý „nabil ústa“ a všichni se mu smějí. A prý bude hůř
Foto: reprofoto: ČT24
Popisek: Jan Hamáček na tiskové konferenci.

Včera ministr vnitra Jan Hamáček ohlásil, že krizový štáb bude mít i ekonomický tým, který se bude zabývat následky koronavirové krize. Povede ho ředitel Centra pro globální a hospodářskou politiku a neúspěšný kandidát na prezidenta Jan Švejnar. V týmu vedle Švejnara zasedne rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová, Tomáš Sedláček z ČSOB a Univerzity Karlovy (UK), docentka ekonomie Ilona Švihlíková, ekonom ČMKOS Martin Fassmann, ekonom ETUI Jan Drahokoupil, Daniel Münich, Filip Matějka a Štěpán Jurajda z CERGE-EI, Michal Mejstřík z Institutu ekonomických studií UK, bývalý ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek a ekonom České spořitelny Petr Zahradník.

A právě složení ekonomického týmu zanechalo u některých lidí silnou pachuť. Václav Klaus mladší dokonce označil fakt, že ve vedení bude právě Švejnar, za nejděsivější zprávu dne a začal vysílat SOS.

Tiskový mluvčí institutu Václava Klause Petr Macinka nazval ekonomický tým krizového štábu „Hospodářskou armádou spásy“ a dodal, že v něm snad schází už jen primátor Zdeněk Hřib.

Anketa

Podporujete Jana Hamáčka? (Hlasování od 2.4.2020)

37%
63%
hlasovalo: 17969 lidí
„A řekl někdo této protičeské figurce, že v dohledné době nejsou prezidentské volby? S takovými kvazi experty jako Švejnar či Sedláček to s naším hospodářstvím nedopadne dobře... Ale nadnárodní bankovní sektor a zahraničí nás vykořistí (kde to ještě jde) slušně. O tom žádná...“ trefoval se do Švejnara komentátor Tomáš Vyoral.

Přitom si kopl ještě do dalších neúspěšných prezidentských kandidátů: „A nepřidá se do kvazi ekonomické partičky Jidáše Švejnara a pop ekonoma Sedláčka třeba i Jenda Fischer? Nebo se někde schovává? A rosolovité trio neúspěšných prezidentských kandidátů by mohl doplnit Jirka Drahoš. Sice není ekonom, ale zase byl šéfem Akademie věd a dobře kýve. Když už to tady chtějí komplet zlikvidovat, tak ať to vezmou z gruntu.“

Ani ústavní právník Pavel Hasenkopf nebyl se zprávami o ekonomickém týmu spokojen a plně souhlasil s jedním komentátorem, že se jedná o „největší koncentraci hospodářských plánovačů od doby zrušení Státní plánovací komise“.

„Ta sestava je nebezpečnější než tucet koronavirových epidemií. Po každé morové epidemii či válce se lidstvo nějak zmátořilo, jen si muselo na čas utáhnout opasky. Ale tihle ekonomiku dorazí. Zlatej covid,“ pravil.

Docent Radim Valenčík to tak černě neviděl: „Prakticky všechny znám osobně. Jsou tam i velmi rozumní a zodpovědní odborníci. Překvapilo mě především to, jak je ten tým nesourodý. To může být výhoda – je dobré vidět vše z různých zorných úhlů a přicházet s neotřelými pohledy. Ale také to může vést k naprosté neschopnosti cokoli doporučit, na čemkoli se shodnout.“

Ředitel Liberálního institutu Martin Pánek prohlásil, že to už je moc silné i na aprílový žert.

„Hele, jestli v tý expertní ekonomický skupině sedí Švejnar, Sedláček a Švihlíková a maj nás zachránit před krachem, nemohl bych dostat nějakou výjimku a promptně opustit hranice týhle nešťastný země?“ ptal se člen ODS Jan Paluska.

I komentátor Petr Kamberský z Lidových novin se ozval, že toto Jan Hamáček „malinko přešvihl“, i když si původně myslel, že tým sestavila vláda. Z omylu ho vyvedl šéfredaktor Lidových novin István Léko. „Kamberáku, vláda s tím nemá nic společného. Ten tým si vybral Hamáček, aby mohl konkurovat AB,“ prozradil. A dodal: „Budou v této zemi čtyři týmy ekonomických kapacit na řešení následků epidemie. Babišův (Babiš, Havlíček, Schillerová), ten krizovoštábový, tedy Hamáčkův, pak je tam opoziční, tedy Kalouskův, a určitě už v Lánech staví svůj dream-team i pan prezident. To bude strašná švanda!“ Nicméně, tým podle něho není špatný, akorát nerozumí, co v něm dělá údajný topkař Sedláček.

Na Twitteru se k osobnostem vyjádřil Róbert Masarovič, generální ředitel Pražské strojírny a člen ANO: „Ani jeden člověk se zkušeností z byznysu. Nikdo neřídil výrobní fabriku, žádnou fabriku. Ani jeden nespravil fabriku v průseru. Ani jeden nepozná smrad zadřeného stroje a šaten dělníků. Salónní levicoví diskutéři, včetně parazita Mládka. Bože, za co tuto nádhernou zemi trestáš?“

A ozval se i předseda Strany nezávislosti České republiky František Matějka. „Pokud jste se doteď domnívali, že koronavirová pandemie je velký problém, byli jste na omylu. Ten opravdu velký problém, proti kterému teď stojí celá společnost jako celek, jsou Jan Švejnar, ekonom Tomáš Sedláček a docentka ekonomie Ilona Švihlíková na ústředí krizového štábu,“ varoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…