A ještě jedna dohra mezi Andrejem Babišem a Václavem Moravcem. Tentokrát nejde o kočkování mezi nimi, ale o něco vážnějšího

14.07.2015 10:42

V nedělním vysílání pořadu Otázky Václava Moravce České televize zmínil moderátor problém se státním podnikem Mero, který by prý mohl ohrozit ministra financí Andreje Babiše (ANO). Ten do pořadu nedorazil a Moravce tím velmi rozlítil. Státní podnik Mero, který zajišťuje správu ropných rezerv České republiky, se však proti moderátorovu tvrzení nyní ohrazuje.

A ještě jedna dohra mezi Andrejem Babišem a Václavem Moravcem. Tentokrát nejde o kočkování mezi nimi, ale o něco vážnějšího
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátor Otázek Václav Moravec

Václav Moravec v neděli uvedl, že státní podnik Mero, který je ministrovi financí podřízen a do něhož najmenoval osoby podle některých zdrojů přímo spojené s jeho podnikatelskou minulostí, totiž vypověděl smlouvu dosavadnímu poskytovateli pojištění a obrátil se na zprostředkovatele, aby firmě pomohl s nalezením nového poskytovatele. Jenže firma, na kterou se obrátil, RESPECT, a. s., má prý také nápadně blízko ke hnutí ANO. Zprostředkovávala totiž pojišťovací služby pro celou skupinu Agrofert, čítající čtyřicet tisíc zaměstnanců, jak ParlamentníListy.cz zjistily například z webu odborářů firmy Deza. Firma byla založena v roce 1993 a stále v ní působí její zakladatel Zdeněk Reibl. V posledních letech ve společnosti jako členka představenstva působí také jeho dcera Kateřina Reiblová. Ta se letos na jaře stala historicky první předsedkyní mládežnické organizace Babišova hnutí „Mladé ANO“.

Společnost MERO se nyní ústy tajemnice společnosti Radomíry Doležalové proti těmto informacím ohradila. „S ohledem na skutečnost, že poslední výběrové řízení na výběr pojistitele i výběrové řízení na pojišťovacího makléře bylo realizováno v roce 2007 (přičemž stejný pojišťovací makléř pracoval pro společnost již v předchozích letech bez výběrového řízení), bylo rozhodnuto o realizaci výběrových řízení spojených s poskytováním pojišťovacích služeb,“ uvedla Doležalová v tiskovém prohlášení. Zároveň dodala, že v červnu tohoto roku bylo vyhlášeno otevřené výběrové řízení na pojišťovacího makléře, přičemž přímá výzva k podání nabídky byla odeslána čtyřem dodavatelům. 

Na základě hodnotících kritérií byla vybrána nabídka uchazeče RESPECT, a. s. jako nejkomplexnější, a tím i pro společnost nejvýhodnější. Kromě nejlepších referenčních nabídek, respektování požadavku MERO na nepřijímání bonusů od pojišťoven, nejvyššího limitu profesní odpovědnosti, vazeb na zahraniční pojišťovací subjekty (výhoda pro MERO s ohledem na možnost zajištění pojišťovacích služeb pro dceřinou společnost v Německu) se prezentovala jako uchazeč nejvíce znalý prostředí petrochemického průmyslu, včetně technických znalostí týkajících se rozvodů ropovodu v terénu,“ konstatovala výběr ze tří nabídek, které se do výběrového řízení přihlásily, Doležalová. 

Kompletní tiskovou zprávu společnosti MERO najdete ZDE.

Moravec se dostal s Babišem do sporu již kvůli jeho účasti v pořadu. Moravec Babišovi vyčetl, že se omluvil z vysílání, ve kterém měl diskutovat s exministrem financí Miroslav Kalouskem, pozdě a místo toho odjel na zahraniční cestu. „Rozhodl se pozvání nevyužít, ve studiu proto vidíte prázdnou židli. Pro úplnost – debaty plánované dva měsíce dopředu se ministr financí nezúčastnil s odkazem na zahraniční cestu,“ zaznělo na úvod pořadu z úst moderátora Václava Moravce.

Babiš následně uvedl, že se České televizi omlouval s předstihem, neboť ve Francii jej čekala oslava narozenin jeho dcery Vivien.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…