A kde máte ženy? Proč tu není třeba paní Němcová? Fialovo vedení se novinářům nezavděčilo

18.01.2020 21:09

„V tomto čase by nás mohli vysílat živě i na CNN,“ posunul si Petr Fiala s lehkým zasmáním brýle, když s kolegy z nového vedení Občanské demokratické strany před půl devátou večerní dorazili do tiskového střediska na novinářské galerii stranického kongresu.

A kde máte ženy? Proč tu není třeba paní Němcová? Fialovo vedení se novinářům nezavděčilo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Fiala na 29. kongresu ODS

Pak stručně představil vize svého vedení, které již prezentoval ve svém kandidátském projevu. Kolem něj stáli Zbyněk Stanjura, který byl po neúspěchu Alexandry Udženije improvizovaně navržen na prvního místopředsedu a poté i přes ráznou protikandidaturu Pavla Novotného zvolen, tři dosavadní místopředsedové Miloš Vystrčil, Martin Kupka a Martin Baxa, a jediný nováček ve stranickém vedení, rozesmátý Alexandr Vondra.

Anketa

Povede se Vladimiru Putinovi v příštích letech snížit obří chudobu a korupci v Rusku?

85%
15%
hlasovalo: 16477 lidí

„Kdo tvrdí, že ODS je nudná strana, měl by si pustit záznam z dnešního odpoledne,“ doporučil Fiala v narážce na dramatickou volbu prvního místopředsedy, zpestřenou osobitostí Pavla Novotného.

Přesto se nové vedení trochu zapotilo, když došlo na dotazy novinářů. Hned druhý z nich totiž vznesla redaktorka Novinek, které se nepozdávalo, že před sebou vidí šest mužů v obleku (vlastně sedm, protože na pódium přišel i šéf europoslaneckého klubu Jan Zahradil). Fiala lehce koktavě vysvětloval, že ODS je demokratická strana, která nemá žádné kvóty. „My máme spoustu úspěšných žen, třeba v krajských volbách budeme mít kandidátku na hejtmanku v Plzni,“ vysvětloval.

Novinář z Aktuálně.cz přesto vyjádřil názor, že když nebyla zvolena Alexandra Udženija, tak mohli v mezidobí domluvit nějakou jinou kandidátku-ženu. „Třeba paní Němcová, to by určitě byla dobrá volba,“ nabádal. Fiala znovu nejistě zopakoval, že ODS je demokratická strana.

Pak ještě pochválil Alexandra Vondru, že ve své vizi umístil národní fotbalový stadion do Brna, kde žije, a ujistil, že problém nebude ani s tím, že do vedení nebyl zvolen žádný zástupce Prahy, která je přitom tradičně nejpočetnějším a nejvlivnějším ódéesáckým regionem. „My jsme tým,“ ujišťoval Fiala.

Alexandr Vondra pak musel vysvětlovat, jak myslel svůj nápad zbudovat v Ostravě-Mošnově „Trumpovu leteckou základnu“, neboli společnou leteckou základnu českých a amerických sil, která by nahradila neúspěšný projekt amerického radaru v Brdech.

A poslední dotaz redaktorky České televize na tři místopředsedy, kteří ještě nepromluvili, byl také lapidární: Co vlastně chtějí ve vedení dělat.

Martin Kupka pronesl delší pojednání o tom, že chce, aby občany trápilo co nejméně razítek, Miloš Vystrčil se zase chce zaměřovat na „praktickou, ne kabinetní“ ekologickou politiku (a také k tomu hovořil delší čas), a Martin Baxa by se chtěl věnovat vzdělávání, mladé generaci a také kultuře.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…