A když se blíží člun ke břehům Evropy, střílel byste do něj, nebo ne? Prezidentský kandidát Horáček se v ČT střetl s Petrem Robejškem

30.12.2016 22:58

Předseda politické strany Realisté politolog Petr Robejšek a prezidentský kandidát Michal Horáček proti sobě zasedli v posledních Událostech, komentářích České televize letošního roku, aby zhodnotili rok 2016 a předpověděli, co nás čeká v roce 2017. Došlo i na prezidenty Donalda Trumpa a Miloše Zemana.

A když se blíží člun ke břehům Evropy, střílel byste do něj, nebo ne? Prezidentský kandidát Horáček se v ČT střetl s Petrem Robejškem
Foto: repro foto youtube.com
Popisek: doc. Petr Robejšek oznámil vznik nové strany Realisté

V úvodu pořadu se pánové shodli na tom, že jejich rozhodnutí vstoupit do politiky zrálo dlouho. Vysvětlili také, proč se vyhnuli zavedeným politickým stranám. „Etablované strany jsou spíše na konci a pokusit se je nějak revitalizovat je v podstatě nesmyslné. Nehledě na to, že naše strana používá zcela nové principy,“ prozradil Robejšek. Podle Robejška však politika nejde dělat bez peněz. A nevidí nic špatného na tom, že Realisty podpořil i český miliardář Marek Dospiva.

Pravolevé dělení politického spektra podle Robejška už příliš nefunguje. Dokazuje to ostatně i boj klasických stran proti Andreji Babišovi. Zavedené strany nenacházejí recept na to, jak porazit hnutí ANO, tak útočí na šéfa tohoto hnutí skrze zákon o střetu zájmů. Podle Robejška to dokazuje slabost zavedených politických stran. Podle Horáčka důslednější zákon o střetu zájmů potřebujeme, ale tento zákon se mu zdá nefér už tím, jak rychle je přijímán.  

Rusko je takový obludně velký ropný emirát, myslí si Horáček

V politice jsou úspěšnější lidé, kteří řeší aktuální problémy. Zavedené politické strany už to v poslední době nedokázaly. Odtud plyne i úspěch Donalda Trumpa.

Horáček doplnil, že nikdy nebyl členem žádné strany a nemá za zády žádnou lobbistickou sílu. Pokud jde o Trumpa, tak americké volby byly podle prezidentského kandidáta poměrně podivné, protože Trump se nedržel pravolevého dělení politiky a teprve čas ukáže, co od něj můžeme skutečně čekat.

Otázkou např. je, jak se vyvine současná americko-ruská krize spojená s hackerskými útoky. „Americká strana by měla vědět, že Rusko je velmi slabé, takže si nepřeje eskalaci napětí. ... Teď vypadá ruská strana státnicky a americká strana zmatečně,“ rýpl si Robejšek.

Horáček byl k Rusku podstatně kritičtější. „Rusko je takový obludně velký ropný emirát, který nám nemá co nabídnout a nijak nás nemůže obohatit. Ostatně Rusko je z hlediska hrubého národního produktu na úrovni Kalifornie a když odečteme zbrojní průmysl, tak jsme na úrovni Belgie,“ poukázal na slabiny Kremlu prezidentský kandidát.

Až se bude blížit člun s uprchlíky...

Robejšek kontroval, že Horáčkova úvaha kulhá už v odhodlání použití síly, které Rusko prokázalo jako mezinárodní hráč. Moskva dokázala, že Rusko zůstává globálním hráčem. Nadvláda Západu, jak jsme ji znali z 90. let, by byla podle Robejška v pořádku, kdyby se Západ opravdu nebál vládnout, jenže on se bál vládnout a to je velký problém. Dobře se to ukázalo např. na uprchlické krizi. Turecko neváhá použít mnohdy nevybíravé prostředky, ale podstatné je, že nedovoluje uprchlíkům vyplout na moře.

„A když se blíží člun ke břehům Evropy, střílel byste do něj, nebo ne?“ chtěl od Robejška slyšet Horáček. Politolog a zakladatel strany Realisté konstatoval, že Horáček celou situaci příliš zjednodušuje. „Vy musíte začít tím, že musíte bombardovat základny pašeráků,“ zaznělo z úst Petra Robejška. „Aha, na cizím území,“ kroutil hlavou Horáček.

Nakonec došlo i na prezidenta Zemana. „Část médií vede privátní válku s prezidentem a přeceňuje jeho možnosti cokoli ovlivňovat. Ukazuje to např. případ malého zpoždění prezidenta při cestě na pohřeb slovenského prezidenta Kováče,“ poznamenal Robejšek. Tato kauza měla být využita proti prezidentovi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…