A konec! Podívejte se, proč Karel Schwarzenberg zvýšil hlas kvůli Ukrajině

05.03.2014 12:34

ROZHOVOR „Putina jsem s Hitlerem nesrovnal. Jen tvrdím, že zvolil stejný postup,“ vysvětlil v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz šéf TOP 09 a předseda sněmovního zahraničního výboru Karel Schwarzenberg své nedávné vyjádření. Podle něho by se ukrajinská strana Svoboda dala srovnat třeba s českou ODS. O úvaze na téma možného rozdělení Ukrajiny nechtěl ale předseda TOP 09 ani slyšet. „Já říkám, že je to na Ukrajincích, a konec!“ opakoval zostra zvýšeným hlasem.

A konec! Podívejte se, proč Karel Schwarzenberg zvýšil hlas kvůli Ukrajině
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Anketa

Schvalujete ruskou okupaci Krymu?

81%
16%
hlasovalo: 31817 lidí

Od začátku jste stál na straně demonstrantů na kyjevském Majdanu, dokonce jste je tam navštívil a otevřeně a veřejně podpořil. V sobotu jste pak ruského prezidenta v souvislosti s vývojem na Krymu nepřímo přirovnal k Adolfu Hitlerovi. Nebylo to přehnané?

Buďme přesní. Já jsem ho k Hitlerovi nepřirovnal, ale říkal jsem jenom, postup je stejný, jaký si Hitler zvolil jak před anšlusem Rakouska, tak před Mnichovem. Tedy, že je nutné bránit soukmenovce, občany německé národnosti v sousední zemi. To je rozdíl, nesrovnával jsem Putina s Hitlerem, nýbrž jsem řekl, že je to ten stejný postup.

Anketa

Který člen vlády je zatím vaším největším oblíbencem? (Restart hlasování 9.6.2014)

18%
52%
1%
10%
3%
hlasovalo: 11206 lidí

Vladimir Putin včera na tiskové konferenci řekl, že Rusko jedná na žádost Viktora Janukovyče, kterého považuje za legitimního představitele Ukrajiny a RF tedy mezinárodní právo neporušuje.

Samozřejmě, tak jako mezinárodní právo neporušil Sovětský svaz, když dostal zvací dopis Biľaka a tak dále.

Považujete současnou ukrajinskou vládu za legitimní? Na základě čeho tak soudíte?

Ano, považuji. Parlament vládu zvolil a tudíž je to v pořádku.

Někteří pozorovatelé ale upozornili, že vůči původně nesouhlasícím poslancům byl vyvíjen nátlak, bylo jim vyhrožováno třeba i se samopalem u hlavy…

Myslím, že to není úplně pravda. Já spíše věřím a zažili jsme to také v jedné zemi nám bližší než Ukrajina, že když se politický režim mění, tak se někteří jistě překabátí.

Pokud se nepletu, TOP 09 se dlouhodobě a pevně staví proti extremismu a radikálním politickým organizacím ať už na pravém či levém spektru. Je to tak?

Ano, samozřejmě.

Jak to pak jde dohromady s tím, že ve zmiňované ukrajinské vládě jsou i zástupci strany Svoboda? Ta je někdy označována i přídomkem fašistická či přinejmenším velmi radikální.

Nejsou to liberálové, ale řekněme jsou srovnatelní s národoveckými stranami jinde v Evropě. Jako ODS například a podobně. Mají tedy větší důraz na nacionalismus, ale nemáme podlehnout iluzím, že jsou to všechno extremisté a teroristé. Jejich dějiny byly velmi složité a Ukrajincům se nikdy nedařilo dobře, tudíž tam jsou nacionalisté výraznější než jinde, to je pravda.

A co říkáte na ozbrojené hlídky Pravého sektoru v ulicích Kyjeva? Známé jsou třeba záběry, jak před budovou Nejvyšší rady (parlamentu) hlídkují ozbrojenci dokonce s rudočernou banderovskou vlajkou…

Podívejte se, ta rudočerná vlajka je původně vlajka první ukrajinské republiky z dvacátých let a jenom ji potom přívrženci Stěpana Bandery také používali. Je to ale původní stará ukrajinská vlajka, podívejte se na dějiny.

Samozřejmě mezi demonstranty byli také někteří extremisté. Vím ale podle sebe, když se člověk podílí ve svém životě na různých demonstracích, tak vidí, že když je demonstrace opravdu veliká, desetitisíce lidí, tak se tam vždycky připlete jistý podíl extremistů, kteří toho využívají, ať je to na pravici nebo na levici. V Německu je slavný takzvaný černý blok, který se objevuje na demonstracích a rozbíjí výkladní skříně, hází dlažební kostky a podobně. Nebo to stejné bylo v Itálii a tak dále. Člověk tohle musí vědět, když se zabýval demonstracemi a dokonce se na některých z nich podílel.

Pokud jde o Krym, tam obyvatelstvo tvoří téměř 60 procent Rusů a ti jsou jasně nakloněni větší autonomii. Ke Krymu se chtějí přidat i další oblasti z převážně černomořského pobřeží. Byl by podle vás problém, kdyby se země rozdělila na dvě části, kdy východní by byla proruská a západní prounijní?

Promiňte, to je věc Ukrajinců. Úvahy zvenčí, že je máme rozdělit, považuji za nehoráznost.

Tomu rozumím, já jsem se ptal spíše v teoretické rovině, zda by to na tom území nepřineslo větší klid…

Já říkám, že je to na Ukrajincích! Úvahy zvenčí typu „vy byste se měli rozdělit“ považuji za nehoráznost. A konec.

Senátor za vaši stranu Jaromír Štětina v rozhovoru pro Reflex řekl, že „evropští diktátoři, a tím Janukovyč je, patří před mezinárodní tribunál v Haagu“. Co o tom soudíte? Sdílíte názor pana senátora Štětiny?

Že se Janukovyč lecčeho dopustil, je pravda. V první řadě by k mezinárodnímu soudu měl být volán, kdyby ho před tím nechtěl soudit soud v domovské zemi. Jak známo ale, Ukrajinci by ho sami rádi soudili, takže potom soud v Haagu není příslušný. Ten je pouze, když se doma nekoná spravedlnost.

Jak hodnotíte postoj české vlády, tedy především ministra zahraničních věcí Lubomíra Zaorálka?

Velice si jeho postoje vážím. Myslím, že jako ministr zahraničí řekl ty správné věci.

Z různých názorových proudů se objevuje poměrně silná kritika českých médií, která prý byla či jsou v otázce dění na Ukrajině neobjektivní. Jak to vidíte Vy? Jste s výkonem našich médií spokojen?

Píší celkem o tom, co tam vidí. Já jsem se svobodou tisku zabýval celý život a sám jsem se podílel na vydávání časopisu. Vím proto, že takzvaná vyváženost není o tom, když dám stejný hlas policajtovi i zločinci, nýbrž je o informování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…