A my víme, jak na tebe, Putine! Britové vymysleli inovativní způsob, jak uškodit ruském prezidentovi bez jediného výstřelu

11.03.2015 9:24

Britské ministerstvo zahraničí dle deníku Telegraph uvažuje, že by v rámci informační války proti Putinovu režimu zveřejňovalo podrobnosti týkající se obrovského bohatství ruského prezidenta a jeho věrných.

A my víme, jak na tebe, Putine! Britové vymysleli inovativní způsob, jak uškodit ruském prezidentovi bez jediného výstřelu
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Ruský prezident Vladimir Putin

Anketa

Jste pro znovuzavedení prezenční vojenské služby?

61%
39%
hlasovalo: 8814 lidí

Jak uvedl ministr zahraničí Phillip Hammond, zveřejňování těchto informací by mělo být odvetou za přetrvávající ruskou agresi na Ukrajině. Velká Británie je dle jeho slov znepokojena rychlým přezbrojováním ruské armády a snahou Moskvy destabilizovat východní Evropu. K situaci se vyjádřil rovněž premiér David Cameron, který připustil, že britská zpravodajská služba nyní hromadně přijímá nové spolupracovníky ovládající ruštinu. Informační válka je již nyní v plném proudu. Britští diplomaté působící v Rusku a na Ukrajině pravidelně zveřejňují fotografie údajně dokazující dodávání těžkých zbraní separatistům.

Evropská unie již zmrazila aktiva 151 významným ruským a ukrajinským příznivcům prezidenta Putina a celkem 37 společnostem. Majetek nejužšího kruhu Putinových podporovatelů je sice obtížné přesně určit, ale podle odhadů britského deníku Telegraph půjde o desítky miliard dolarů, jež jsou uloženy v bankách v Londýně či New Yorku. „Mnoho z nich získalo obrovské peníze v průběhu chaotické privatizace státních podniků v roce 1990. Oficiální kremelské zdroje přiznávají Putinovi roční plat 96 000 liber, byt k užívání a tři vozy, což je všeobecně pokládáno za výsměch a nebetyčnou lež,“ poznamenává redaktor deníku Telegraph Holehouse.

celý text v angličtině máte k dispozici ZDE

Hammond považuje myšlenku odkrývat neprůhledný majetek vnitřního kruhu Putinových spolupracovníků před zraky obyčejných Rusů za vhodný doplněk k sankcím a dalším restriktivním opatřením vůči Rusku. Nedávno avizoval premiér Cameron, že by BBC mohla od státu získat další finance, aby mohla své zpravodajství poskytovat také v ruském a ukrajinském jazyce. Ministr zahraničí Hammond mimo jiné řekl, že snahy Západu umožnit Rusku nalézt po rozpadu SSSR důstojné místo v novém světovém uspořádání selhaly. „Jsme nyní svědky toho, jak se prezident Putin snaží stávající systém naopak rozvrátit, místo aby do něj svoji zemi integroval. Anexe Krymu a podpora separatistů na Ukrajině zásadním způsobem narušila bezpečnost národů ve východní Evropě,“ řekl diplomat.

Za jednoho z nejbližších a nejbohatších Putinových spojenců je považován šéf ruských železnic Vladimir Jakunin, který se v okruhu ruského prezidenta pohybuje již od začátku 90. let, kdy oba dva působili v Petrohradu. Jakunin obvykle doprovází Putina na zahraničních návštěvách. Měl na starosti výstavbu spojenou s olympijskými hrami v Soči. Jako jeden z prvních byl také zasažen americkými sankcemi. Výše jeho celkového majetku není známá, ale oficiální plat by mohl činit asi 15 milionů dolarů. Hned za ním následuje zakladatel švýcarské ropné společnosti Gunvor Genadij Timčenko, jenž svoji firmu stihl prodat ještě před uvalením západních sankcí. Magazín Forbes předpokládá, že disponuje až 14,5 miliardami dolarů.

Za Putinova osobního „pokladníka“ je potom považován Jurij Kovalčuk, který je největším akcionářem banky Rossija. Ta dle Spojených států plní úlohu bankovního ústavu pro nejvyšší ruské úředníky a politiky. Jeho bohatství dle odhadů dosahuje výše až 1,4 miliardy dolarů. Na sankčním seznamu se ocitli také bratři Arkadij a Boris Rotenburgové podnikající v oblasti stavebnictví, bankovnictví. Věnují se také byznysu ve sportu a jsou prezidenty hokejového i fotbalového klubu Dynamo Moskva. Konkrétně Arkadij se zná s Putinem mnoho let a mimo moc a peníze oba sdílejí i zálibu v judu. Oba bratři spravují majetek dosahující nejméně 2,5 miliardy dolarů. Do „party“ zcela jistě patří i prezident státního ropného gigantu Rosněfť a bývalý místopředseda vlády Igor Sečin. Jeho roční plat činí 50 milionů dolarů. 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…